Bănci și Asigurări

Depozitele în valută cresc cu două cifre, economisirea în lei de-abia se mai mişcă

Depozitele în valută cresc cu două cifre, economisirea...

Autor: Ciprian Botea

30.05.2013, 20:42 1689

Populaţia avea economii în euro şi alte valute de echivalentul a 8,8 mld. euro la sfârşitul lunii aprilie, potrivit datelor BNR. De cealaltă parte, economiile în lei au stagnat la echivalentul a 62 miliarde de lei în ultimul an, practic aproape toţi banii noi aduşi de clienţi în bănci fiind depozitaţi în conturi în valută.

Evoluţia din ultimul an a economisirii reprezintă o schimbare la 180 de grade faţă de anii anteriori, când preferinţa pentru lei a fost evidentă. Soldul depozitelor în lei a crescut cu peste 20% în criză, în timp ce avansul depozitelor în valută a fost de două ori mai mic. Schimbarea direcţiei către valută s-a accentuat în vara anului trecut pe fondul volatilităţii cursului de schimb.

Depozitele în valută au continuat însă să crească şi în ultimele luni, când leul s-a apreciat, existând posibilitatea ca unii clienţi să considere această perioadă o oportunitate de a investi în euro la preţuri joase.

„Stocul total al depozitelor atrase de la clienţii privaţi s-a majorat cu 5% în aprilie datorită avansului rapid al economiilor în valută. Dinamica depozitelor în valută pe parcursul lunii trecute este interesantă având în vedere că leul s-a apreciat cu două procente în faţa euro în aprilie“, comentează Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.

La sfârşitul lunii aprilie depozitele în valută ale populaţiei consemnau o creştere anuală de 16% în euro, în timp ce depozitele în lei au înregistrat o scădere în termeni reali de aproape 4%.

Românii arată astfel o încredere crescândă în economiile în euro şi dolari chiar dacă ultimele luni au readus în atenţie regimul de garantare a depozitelor: Fondul de Garantare a Depozitelor acordă compensaţii în lei în limita echivalentului a 100.000 de euro chiar dacă depozitele în cauză au fost constituite în valută.

Apetitul pentru economisire în valută are rădăcini istorice din anii de după 1990, în care România înregistra o inflaţie galopantă şi un fenomen de depreciere constantă a monedei.

În prezent depozitele în lei ale populaţiei sunt mai mari cu 60% decât cele în euro în echivalent lei, însă interesul pentru valută se menţine în pofida scăderii pronunţate a dobânzilor oferite de bănci pentru economiile în monedă străină.

Mai multe bănci au dus remuneraţia depozitelor în euro pe trei luni chiar sub pragul de 2% pe an, câştigurile putând fi anulate de comisionul de retragere în cazul sumelor mai mici. Şi cu toate acestea depozitele în valută continuă să crească.

Evoluţia este valabilă şi în cazul companiilor: depozitele în valută ale acestora înregistrau în aprilie o creştere anuală de peste 17% în euro, în timp ce depozitele în euro marchează o scădere de peste 7% în termeni reali. Teoretic, băncile ar trebui să fie mulţu­mite de această situaţie în condiţiile în care accesul la resurse în euro din afară s-a diminuat, însă semnalul este preocupant pentru banca centrală, indicând un deficit de încredere în moneda naţională.

Interesul mai slab pentru economisirea în lei a fost determinat şi de graba unor bănci de a reduce dobânzile la depozite, astfel că s-a ajuns ca remuneraţiile să nu mai acopere rata inflaţiei, iar economiile respective au fost supuse deprecierii în termeni reali.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 31.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO