Bănci și Asigurări

Depozitele pe termen lung prind greu

06.05.2010, 23:06 39

Bancherii incearca din nou sa-i faca pe romani sa prinda gustuleconomisirii pe termen lung, lansand oferte de depozite pe doi sautrei ani cu dobanzi ceva mai mari decat in ofertele pentruprodusele cele mai cautate pe una-trei luni. Pe pietele din Vestacest tip de depozite este foarte popular, dar in Romania nu aprins pana acum data fiind preferinta clientilor pentru produsefoarte lichide in contextul volatilitatii mari a dobanzilor si acursului leu/euro.

De exemplu, BCR incearca sa vanda un depozit promotional pe 24de luni cu o dobanda de 7,5% pe an la lei si 3,5% pe an la euro, cutrei sferturi de punct procentual mai mare decat in cazuldepozitelor standard cu scadenta de pana la un an. Daca depozituleste lichidat inainte de scadenta, dobanda scade la 2,5% pe an lalei si respectiv la 1% pe an la euro, calculata pentru perioadadintre depunerea si retragerea banilor.

"Avem acest produs in cadrul unei campanii promotionale caredureaza doua luni. Consideram ca rezultatele sunt pozitive,depozitele pe doi ani fiind preferate de clientii care dispun desume mai mari de bani si care inteleg trendul descrescator aldobanzilor", a declarat Sorin Mititelu, director dezvoltare afacerisi produse retail la BCR. Campania se deruleaza pana pe 1iunie.

Pe piata, dobanda medie la depozitele in lei a coborat inprezent la aproximativ 7% pe an, la jumatate fata de aceeasiperioada a anului trecut, existand asteptari pentru reducerea incontinuare a bonificatiilor.

Astfel, BRD are in oferta un depozit in valuta pe trei ani cudobanda ascendenta: dobanda se modifica semestrial si urca de la2,5% la 4% pe an la lei si de la 3% la 4% pe an la euro.

"Ponderea depozitelor pe doi ani ramane insa scazuta pentru camarea masa a clientilor prefera depozite pe termen scurt.Plasamentele pe termen scurt sunt insa de cele mai multe oriprelungite", a mai spus Mititelu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO