Bănci și Asigurări

Desi pe pierdere, OTP afirma ca este supralichida si nu are nevoie de capital

28.05.2009, 00:00 16

OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiar maghiar, a ajuns sa aiba o pozitie confortabila pe lichiditati, dupa ce si-a majorat depozitele atrase pe segmentul de retail cu 30% in primele patru luni ale anului, afirma Laszlo Diosi, seful bancii.

"Cresterea lichiditatii ne aduce o noua problema. Platim dobanzi de 12% pe an la depozitele clientilor, iar pe piata interbancara putem sa plasam sumele la cel mult 9% pe an. Nu este o afacere", spune Diosi, subliniind ca banca prefera sa pastreze un nivel confortabil al lichiditatii, in eventualitatea aparitiei unor noi tensiuni pe pietele financiare. Banca va primi de la grup fonduri suplimentare de 40 de milioane de euro pana la sfarsitul anului, pentru a-si sustine dezvoltarea afacerilor, dupa ce a mai primit in primul trimestru fonduri in franci elvetieni de echivalentul a 20 de milioane de euro.
De altfel, OTP si-a stabilit de la inceputul lui mai o tinta de vanzari de credite pentru intreprinderi mici si mijlocii de 10 milioane de euro lunar si vizeaza de asemenea din nou sectorul ipotecar, considerand ca piata incepe sa se stabilizeze.
OTP ramane totusi in cursa pentru atragerea de economii de la clienti si a dezvoltat un depozit pentru care clientul poate sa aleaga scadenta, flexiblizand astfel depozitele clasice la termene prestabilite. Dobanzile sunt cuprinse intre 10% si 14% pe an la lei. "BNR nu ne-a cerut capital suplimentar dupa derularea testelor de stres, avem o solvabilitate de peste 10%", afirma Diosi. Potrivit informatiilor disponibile pe piata, BNR a determinat un necesar de capitalizare de pana intr-un miliard de euro in urma derularii testelor de stres, prevazute in acordul de finantare incheiat cu FMI si UE.
Seful OTP spune ca se asteapta la o stabilizare a creditelor neperformante pe segmentul ipotecar, in conditiile in care clientii si-au ajustat deja cheltuielile lunare, insa nu exclude un puseu in zona finantarilor pentru firmele mici si mijlocii, care ar putea sa apara in toamna, daca situatia economica se inrautateste.
OTP a reintrat pe pierdere in trimestrul intai, cu peste 2 milioane de euro, dupa ce a facut provizioane de 6,8 milioane de euro.
"Avem perspectiva clara de a reveni pe profit in a doua parte a anului", spune Diosi. El a aratat ca se asteapta ca banca sa incheie 2009 cu un castig de 10-20 de milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO