Bănci și Asigurări

Dexia, pretendenta la CEC, ar pastra toata reteaua

30.06.2005, 18:53 9

Grupul franco-belgian Dexia apreciaza ca reteaua teritoriala a CEC reprezinta principalul avantaj al bancii si nu va fi nevoie de o redimensionare a numarului de unitati in cazul preluarii bancii, a declarat Johan Wuitack, reprezentant al directiei de dezvoltare a grupului.

Potrivit oficialului Dexia, este de asteptat ca, in cadrul privatizarii, autoritatile romåne sa puna accent atåt pe pretul obtinut, cåt si pe experienta si capacitatile investitorului.

Mark Lauwers, presedinte si director executiv Dexia Banca din Slovacia, a afirmat ca, prin structura sa, CEC poate ajuta la o mai buna derulare a programelor finantate din fonduri europene, aratånd insa ca o mare parte din succesul atragerii acestor sume depinde de cadrul de reglementare pe care il vor elabora autoritatile.

El apreciaza ca, prin reteaua intinsa de care dispune, CEC va putea ajunge la beneficiarii fondurilor si va putea oferi consultanta pentru intocmirea planurilor de afaceri in conformitate cu cerintele europene.

Pe de alta parte, oficialii Dexia spun ca, in prezent, exista format un grup de lucru la nivelul bancii care analizeaza oportunitatile de dezvoltare pe piata romåneasca.

Dexia intentioneaza sa mentina un anumit specific de banca de economii pentru CEC, iar in domeniul plasamentelor sa preia instrumentele traditionale promovate de grupul franco-belgian, precum finantarea autoritatilor locale, a IMM-urilor si a celorlalte operatiuni de retail.

Reprezentantii Dexia considera ca au mari sanse de a prelua CEC, singura necunoscuta ramånånd forma finala a strategiei de privatizare.

In ceea ce priveste implicarea in emisiunea de euroobligatiuni a municipiului Bucuresti, Mark Lauwers a aratat ca, desi Dexia nu a avut expunere pe piata romåneasca, a fost atrasa in acest proiect de dimensiunea mare a emisiunii.

El a precizat ca, pe piata de capital, informatiile de acest gen circula foarte rapid, iar cånd este vorba de operatiuni de asemenea dimensiuni orice institutie poate decide sa participe, chiar daca nu este prezenta in regiunea respectiva.

Forma finala a strategiei de privatizare a CEC, a patra banca din Romånia in functie de valoarea activelor, se afla in definitivare la consultantul de privatizare, banca americana JP Morgan.

In cazul aprobarii strategiei de catre Guvern inainte de sfårsitul lunii iunie, anuntul de privatizare va fi lansat inainte de 15 iulie.

In aceste conditii, potentialii ofertanti pot depune scrisorile de interes påna la 15 august.

Dupa aceste doua etape, comisia de privatizare si Ministerul Finantelor vor intocmi lista ofertantilor acceptati si vor distribui caietele de sarcini. Inchiderea perioadei de depunere a ofertelor va expira cel mai probabil inainte de luna decembrie, iar procesul se va incheia in primul trimestru al anului viitor.

CEC are peste 1.400 de sucursale. Strategia de privatizare aprobata de comisie este oarecum asemanatoare cu cea de la BCR, cu exceptia faptului ca este prevazuta posibilitatea listarii la bursa a unui pachet rezidual de actiuni. Pe de alta parte, salariatii si pensionarii CEC vor putea cumpara un pachet intre 3-5% din actiunile institutiei, cota mai mica fata de cea atribuita in cazul altor privatizari din sistemul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO