Bănci și Asigurări

Dijmarescu: Bancile vor fi mai severe la acordarea creditelor

Dijmarescu: Bancile vor fi mai severe la acordarea creditelor

Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR: "Multi dintre noi cunoastem numeroase cazuri de credite de consum avand ca destinatie achizitionarea unui imobil. Trebuie masurat corect volumul creditelor, din moment ce multe credite sunt acordate clientilor pentru refinantarea altor credite."

22.04.2008, 17:43 18

Am totala convingere ca se va contura o severitate in ce priveste acordarea creditelor si ca se va face astfel distinctia intre creditele de consum si creditele imobiliare, afirma Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR.
"Multi dintre noi cunoastem numeroase cazuri de credite de consum avand ca destinatie achizitionarea unui imobil. De asemenea, trebuie masurat corect volumul creditelor, din moment ce multe credite sunt acordate clientilor pentru refinantarea altor credite", a spus ieri oficialul BNR.
Ion Dragulin, director de stabilitate financiara in banca centrala, subliniaza importanta pe care o are analiza calitatii portofoliului unei banci, pe langa analiza indicatorilor acesteia, intrucat neperformanta portofoliului se reflecta cu intarziere in valoarea indicatorilor.
Intrebat daca intreprinderile din Romania prezinta probleme, Dragulin spune "cu certitudine" ca bancile din Romania sunt sanatoase.
"Nu vedem companii cu probleme deosebite, insa trebuie sa tinem cont ca informatiile sunt decalate, ele nu incorporeaza impactul ultimelor luni. Din discutiile cu patronatele companiilor, am observat insa o schimbare de atitudine. Ele sunt din ce in ce mai mult preocupate atat de situatia macroeconomica a Romaniei - curs de schimb, dobanda, inflatie, dar si de contextul extern. In ce priveste populatia, riscul principal il constituie desigur expunerea valutara, pe langa expansiunea creditelor de consum. Dar, repet, ceea ce vedem astazi nu este ceea ce si este astazi. Trebuie sa privim in perspectiva."
La randul sau, viceguvernatorul Dijmarescu sustine ca sistemul bancar are resursele necesare pentru a face fata unei situatii de diminuare a lichiditatilor.
"Rezervele minime obligatorii (RMO) reprezinta un instrument de politica monetara la care se poate apela, reprezinta un tampon pentru un eventual deficit de lichiditati. In gestiunea RMO luam totodata in considerare rolul important al acestora de a limita creditele, caci in conditiile in care vom asista la o expansiune doar a creditelor de consum in valuta, normal ca se nasc intrebari cu privire la capacitatea de rambursare."
In acelasi timp, oficialul BNR arata ca faptul ca bancile apeleaza la imprumuturi overnight de la BNR nu este ingrijorator - "lombardul nu trebuie considerat ca fiind un imprumut penalizator". La intrebarea "daca bancile-mama ar avea probleme, cate din bancile din Romania ar supravietui?", Dijmarescu raspunde optimist: "Consider ca bancile de pe piata autohtona ar putea rezista, ele avand resurse proprii. Asa cum ne-a dovedit BRD, bancile romanesti sunt indeajuns de solide pentru a face fata".
In ce priveste perspectiva ca banca centrala sa ajunga in pozitia de creditor net al sistemului bancar, Dragulin afirma: "Atunci cand vom citi in rapoartele asupra inflatiei ca nu mai avem un exces de cerere in economie. Deocamdata, suntem intr-o situatie in care cererea excede ofertei (...). Ne asteptam ca procesul sa fie cu o zona gri, in care unele banci au cerere de finantare, iar altele au exces de lichiditate".
"Banca Nationala nu mai e atat de debitoare fata de sistemul bancar, ci poate deveni in curand creditor pentru acesta, iar dobanzile BNR nu vor mai fi agatate sus in cer", considera Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO