Bănci și Asigurări

Dilema BNR: o reducere a dobanzii de 0,25% sau expectativa

Dilema BNR: o reducere a dobanzii de 0,25% sau expectativa
04.01.2010, 23:10 28

BNR nu se va grabi sa incurajeze creditarea printr-o reducere dedobanda semnificativa in sedinta de astazi a Consiliului deAdministratie, apreciaza mai multi analisti bancari, insa pe piatasunt si asteptari privind o relaxare de pana la jumatate de punctprocentual, adica de la 8% in prezent la 7,5%.

"O parte din incertitudinile din noiembrie raman: nu avem unbuget aprobat si acordul cu FMI nu a fost inca repus in practica.In acelasi timp majorarea accizelor creeaza noi presiuniinflationiste", considera Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.Astfel, el mizeaza mai degraba pe mentinerea dobanzii la 8%, desinu exclude scenariul unei reduceri cu 0,25%.

Pe varianta unei reduceri cu 0,25% merge si Ionut Dumitru,economistul-sef al Raiffeisen Bank. "Presiunile inflationiste vorfi destul de mari in ianuarie, ceea ce ar explica o atitudineprudenta din partea bancii centrale. Dupa primele doua-trei luniinsa vom asista la o reluare a trendului dezinflationist si amputea avea inflatie sub 4% pe parcursul primei jumatati aanului."

In schimb, Florian Libocor, economistul-sef al BRD sipresedintele AAFBR, apreciaza ca urmatoarea miscare a BNR pepolitica monetara ar putea urma doar dupa ce guvernul va trasa clarpolitica bugetara pentru acest an.

"Ultimele semnale au fost transmise din terenul politiciimonetare. Acum mingea se afla in terenul politicii bugetare.Astfel, cred ca urmatoarele semnale din zona monetara suntconditionate de aprobarea legii bugetului de stat pe 2010." Nicianalistul Dragos Cabat nu crede ca BNR va reduce dobanda-cheie insedinta de astazi avand in vedere ca inflatia nu se mai afla pe untrend descendent. El spune insa ca exista sanse ca rezervele minimela lei sa scada usor.

Consiliul de Administratie al BNR are programata a doua sedintape acest an peste o luna, pe 3 februarie.

Dobanda-cheie a fost redusa ultima data in septembrie 2009, cu0,5%, pentru ca in sedinta din noiembrie Consiliul de Administratiein noua componenta votata de Parlament sa decida mentinerea rateila 8%. Inflatia, care in noiembrie a crescut de la 4,3% la 4,65%,ramane principala preocupare invocata de BNR, iar presiunile asuprapreturilor ar putea reveni odata cu majorarile de accize. Spredeosebire de alte banci centrale din regiune, BNR nu considera oproritate stimularea creditului pentru grabirea iesirii dinrecesiune, pastrand cea mai ridicata dobanda real pozitiva(diferenta dintre dobanda-cheie si rata inflatiei). In Romania,aceasta trece de 3%, in timp ce in tarile din regiune aceasta nueste mai mare de un procent. In Polonia, de exemplu, dobanda realaeste de 0,4%.

In aceste conditii, premierul Emil Boc a declarat recent caguvernul va initia discutii cu BNR pentru a gasi solutii de reluarea creditarii, apreciind ca in situatia in care dobanda de referintanu scade companiile vor avea in continuare probleme cu accesul lafinantare.

Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank, crede ca BNR vada chiar astazi un semnal pozitiv in acest sens. "Banca centrala arputea relua procesul de relaxare a politicii monetare, aceastafiind in continuare prea restrictiva. In conditiile in care avem unguvern care doreste sa mentina angajamentele asumate fata de FMI siComisia Europeana, ne mentinem estimarea ca BNR va reduce dobandacheie cu 0,5% si nu excludem o reducere a rezervelor minime."

Si Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii, seasteapta la o reducere a dobanzii de referinta cu jumatate de punctprocentual si spune ca sunt sanse de 50% ca BNR sa scada usornivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO