Bănci și Asigurări

Diosi, OTP: Este nevoie de un indicator al dobânzii efective şi la depozite

Diosi, OTP: Este nevoie de un indicator al dobânzii...

Autor: Ciprian Botea

12.12.2013, 00:06 83
Laszlo Diosi, bancherul maghiar care conduce de şase ani filiala locală a grupului OTP, spune că piaţa depozitelor bancare este mult mai puţin transparentă decât cea a creditelor, în condiţiile în care nu există un indicator similar cu dobânda anuală efectivă (DAE) la împrumuturi, care să arată exact câştigul obţinut de client.
 
„Piaţa depozitelor nu este la fel de transparentă cum e cea a creditelor pentru că nu există un index, aşa cum există pe multe pieţe vest-europene, care să arate nivelul dobânzii efective. Ascult în fiecare dimineaţă la radio reclame prin care băncile promit dobânzi nominale mari la depozite, fără să explice care este de fapt câştigul real“, a afirmat Diosi.
 
Câştigurile sunt erodate în principal de impozitul pe dobânzi şi de comisioanele de retragere de numerar de la casierie. Diosi spune că OTP a reuşit să atragă mai multe depozite anul acesta, chiar dacă nu a oferit cele mai mari dobânzi din piaţă. Conform ultimului raport trimestrial al OTP, banca avea la sfârşitul lunii septembrie depozite de 2,7 miliarde de lei (610 mil. euro), în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Com­parativ cu nivelul de la sfârşitul lunii iunie, depozitele au scă­zut însă cu patru procente în condiţiile unei reduceri a dobânzilor oferite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO