Bănci și Asigurări

Doar 11 banci au plasat depozite la BNR pe o luna

19.06.2007, 18:14 14

BNR a atras ieri in depozite la o luna aproape 2 miliarde de lei (621 de milioane de euro), reprezentand intreaga oferta a bancilor comerciale. Aceasta este a treia licitatie consecutiva la care banca centrala accepta sa sterilizeze integral excesul de lei de pe piata monetara.
Ca si la licitatiile precedente, numarul bancilor care au participat la operatiuni a fost redus: numai 11 banci au plasat ieri bani la BNR, la o dobanda de 7,25% pe an.
Desi BNR atrage toti leii in exces de pe piata, dobanzile pe termen scurt raman la niveluri destul de scazute. Dupa anuntarea rezultatelor licitatiei dobanzile pe piata au urcat usor, pana la 6,8%-7,3% pe an, incadrand astfel rata BNR de 7,25% pe an.
In zilele precedente dobanzile pe termen scurt coborasera pe piata spre nivelul de 6% pe an, pe fondul acumularii unui exces de lichiditati.
Saptamana trecuta banca centrala a anulat o emisiune de certificate de depozit pe trei luni, in conditiile in care operatiunea se suprapunea cu o licitatie a Trezoreriei pentru vanzarea de obligatiuni de stat pe zece ani. Suma atrasa de Finante a fost insa modesta, de numai 100 de milioane de lei.
La sfarsitul anului trecut BNR a renuntat sa mai sterilizeze integral excesul de lichiditati de pe piata, fortand astfel o scadere a cotatiilor, pentru a descuraja plasamentele speculative pe leu.
Desi de atunci BNR a operat trei reduceri ale dobanzii de politica monetara, cumuland 1,5 puncte procentuale, pana la 7,25% pe an, inca se pastreaza un diferential fata de dobanda la euro, de 4,25% pe an.
Ramane de vazut daca banca centrala va apela din nou la sterilizari partiale, pentru a forta o noua scadere a dobanzilor, in conditiile in care cotatiile coboara rapid pe piata valutara sub presiunea vanzarilor de euro ale jucatorilor speculativi.
BNR are programata o sedinta pe probleme de politica monetara saptamana viitoare, iar majoritatea analistilor asteapta o noua taiere de dobanda, cu un sfert de punct procentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO