ZF 24

Doar 35% din analiştii CFA estimează condiţii de business mai bune în următoarele 12 luni

Doar 35% din analiştii CFA estimează condiţii de...

Autor: Razvan Voican

19.08.2013, 11:21 587

Mai mult de jumătate din analiştii CFA anticipează scăderea dobânzilor la lei pe termen scurt (ROBOR la trei luni) în următorul interval de 12 luni, însă numai 35% din cei intervievaţi de CFA România pentru calculul indicatorului lunar de încredere macroeconomică estimează o îmbunătăţire a condiţiilor de business. O cincime din analişti cred chiar că mediul de business va cunoaşte o înrăutăţire.

De asemenea, 55% din repondenţi consideră că situaţia veniturilor personale din România va rămâne neschimbată în următoarele 12 luni, iar 20% anticipează scăderi.

Jumătate din analiştii CFA cred că rata inflaţiei se va menţine la nivelul actual, în timp ce 30% văd o scădere.

Cât priveşte cursul leu/euro, numai 20% se aşteaptă la o apreciere a leului; 40% din repondenţi anticipează o depreciere.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti ar urma să crească în următoarele 12 luni după opinia a 45% din analişti, în timp ce 25% cred că acesta va scădea.

Indicatorul de încredere macroeconomică pe luna iulie, calculat de CFA România, a fost de 46,5, în creştere uşoară faţă de iunie, dar sub nivelul din luna mai, potrivit sondajului lunar realizat în rândul analiştilor financiari români cu diplomă CFA.

Indicatorul privind condiţiile actuale din mediul de afaceri şi piaţa muncii a scăzut faţă de iunie, însă indicatorul anticipaţiilor a atins valoarea de 57,9 – cel mai ridicat nivel înregistrat din martie 2012. Anticipaţiile vizează un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO