Bănci și Asigurări

Doar bancile romanesti au reusit sa dea mai multe credite decat depozitele atrase

Doar bancile romanesti au reusit sa dea mai multe credite decat depozitele atrase
09.10.2008, 17:50 24

Din cele zece tari comparate, Romania este pe ultimul loc in ceea ce priveste gradul de acoperire a creditelor acordate prin depozitele atrase de la populatie, fiind singura in care imprumuturile sunt mai mari decat economiile.
"Indicatorul s-a deteriorat si mai mult spre jumatatea acestui an, ca urmare a ritmului accelerat de crestere a creditarii. In iunie, la nivel de sistem bancar, depozitele nu acopereau decat 90% din imprumuturile acordate, dar bancile mai au o sursa de finantare importanta: bancile-mama", a spus Georgiana Constantinescu, analist la Credite Europe Bank.
In Slovenia, depozitele bancare ale populatiei au fost mai mari de doua ori decat creditele, iar in Cehia si Slovacia mai mari de 1,7 ori.
Tarile care se situeaza chiar deasupra "nivelului marii", din punctul de vedere al indicatorului depozite/credite, sunt Ungaria, Ucraina si Polonia, unde economiile populatiei la banci au fost usor mai mari decat imprumuturile.
"La sfarsitul acestui an s-ar putea inregistra si in sistemul bancar local o imbunatatire a acestui indicator, ca urmare a unei rate de economisire din ce in ce mai bune si a temperarii creditarii. Prin dobanzi mai mari oferite de banci, populatia este stimulata sa economiseasca si este orientata mai putin spre consum. Am putea ajunge chiar si la un echilibru pe palierul acesta, depozite versus credite", a mentionat Georgiana Constantinescu.
Romania sta cel mai prost dintre toate tarile analizate in ceea ce priveste ponderea pe care o au depozitele populatiei in PIB - de doar 16,6% in 2007, fata de Croatia, unde ponderea ajunge la 44%, sau fata de Slovenia, Bulgaria si Cehia, unde ponderea depaseste 30%.
Depozitele atrase au ajuns anul trecut la o valoare de 18,6 miliarde de euro. Sistemul bancar romanesc este al cincilea din regiune ca volum de depozite atrase. Spre comparatie, volumul depozitelor atrase de bancile poloneze de la clientii persoane fizice a fost in 2007 de 73 miliarde de euro.
Produsul Intern Brut pe 2007 - de 121,3 miliarde de euro -, claseaza Romania pe locul trei din cele zece tari analizate. Acest lucru a fost unul din factorii care au determinat ca Romania sa aiba cea mai mica pondere a depozitelor in PIB. Polonia si Cehia sunt cele doua tari care au un PIB mai mare decat Romania, de 308, respectiv 128 miliarde de euro anul trecut.
Situatia s-ar putea imbunatati in viitor, data fiind tendinta ca in Romania valoarea depozitelor sa creasca anual peste media tarilor vecine. In 2007, volumul depozitelor atrase de banci de la populatie a inregistrat o crestere de 40%, una dintre cele mai mari cresteri din UE. In ultimii patru ani, cresterea anuala a depozitelor nu a coborat sub 35%.
"Anul acesta cu siguranta vom vedea un ritm de crestere si mai mare in economisire", a spus analistul de la Credite Europe Bank.
In schimb, si cresterea volumului de credite acordate a fost una dintre cele mai accelerate din regiune. Imprumuturile populatiei au fost in 2007 mai mari cu 70%, ceea ce claseaza Romania pe locul doi in regiune din acest punct de vedere. Fata de bancile din Romania, institutiile din celelalte tari vecine au acordat anul trecut credite mai mari doar cu 40% fata de anul trecut. Analistii considera ca spre sfarsitul lui 2008 ne vom alinia si noi la ritmul de crestere al creditului acordat populatiei din alte tari.
"Cred ca vom asista anul acesta cu o temperare a cresterii creditului, pana la 40%. Chiar daca dupa relaxarea normelor de creditare de anul trecut imprumuturile au explodat, incepand din iulie au aparut primele semne de incetinire a ritmului de creditare", a precizat Constantinescu.
Soldul creditelor acordate de bancile romanesti clientilor persoane fizice a ajuns anul trecut la 19,8 miliarde de euro.
Volumul creditelor acordate in sistemul local se situeaza la mijlocul topului care include tarile din regiune. Cele mai multe credite catre populatie au fost acordate de bancile poloneze, care au incheiat anul trecut cu 71,8 miliarde de euro la aceasta rubrica.
Ca pondere in PIB, creditele acordate romanilor au ajuns anul trecut la o valoare de 17,7%. La acest capitol, Romania se situeaza sub media regiunii - de 21,2%, fiind pe locul sapte dintre cele zece tari.
Totusi, ponderea in PIB a imprumuturilor este mai mare decat cea detinuta de depozite. Decalajul ar putea fi recuperat pana la sfarstiul acestui an, considera analistii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO