Bănci și Asigurări

Dobanda la leu va creste iar, spun analistii

09.01.2008, 17:44 30

Analistii locali si straini sunt convinsi ca BNR va fi nevoita sa opereze noi majorari ale dobanzii cheie la leu, astfel ca singura necunoscuta ramane ritmul in care va fi intarita politica monetara.
"BNR ar putea sa urce dobanda de politica monetara pana la 8,5% pe an pana la sfarsitul primului trimestru, mai ales daca leul nu se intareste fata de euro, in conditiile in care anticipam o crestere a inflatiei peste 7% in lunile urmatoare, din cauza efectului de baza nefavorabil", considera si Melania Hancila, analist al BCR. La inceputul saptamanii banca centrala a hotarat sa creasca dobanda cheie la leu de la 7,5% la 8% pe an si a executat noul nivel in cadrul unei licitatii, in care a atras 4,78 miliarde de lei in depozite pe doua saptamani.
"Desi banca centrala se asteapta ca intregul mix de politici macroeconomice sa ajute la atingerea obiectivului de inflatie, nu consideram ca acest scenariu este plauzibil intr-un an electoral. Mai mult, fara ajutorul politicii fiscale, BNR nu va putea sa tempereze cererea interna mare alimentata de cresterea rapida a salariilor", comenteaza Nicolae Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank. El considera ca ar fi nevoie de o crestere a dobanzii cheie chiar peste 8,5% pe an pentru atingerea tintei de inflatie pe anul acesta (3,8%, incadrata intr-un interval de plus/minus un punct procentual), insa nu crede ca BNR va risca o apreciere a leului. El se asteapta totusi ca BNR sa urce dobanda la 8,5% in februarie.
"Decizia BNR de a majora dobanda cu jumatate de punct procentual si nu cu 25 de puncte de baza reflecta hotararea autoritatii monetare de a-si intari politici agresiv, in defavoarea unei ajustari graduale. In perspectiva presiunilor inflationiste si a atitudinii prudente a BNR, ne asteptam ca politica monetara sa fie intarita in continuare", apreciaza Ilker Domac, analist la Citibank. El vede probabila o crestere a dobanzii cheie la leu cu jumatate de punct procentual sau chiar mai mult, pe parcursul anului.
Ella Kallai, economistul-sef al Alpha Bank, considera ca majorarile de dobanzi operate de BNR vor fi transmise de bancile comerciale catre clienti, intrucat aceste miscari sunt percepute ca fiind de lunga durata. Si ea vede probabile noi intariri ale politicii monetare, desi temporizarea nu este deocamdata clara. BNR va astepta probabil conturarea unor evolutii si a factorilor externi (combustibili, alimente) care au alimentat presiunile inflationiste din ultimele luni, spune ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO