Bănci și Asigurări

Dobânzile la cardurile de credit, între 16% şi 28%

20.06.2010, 23:34 198

Unele bănci mari, precum BCR, CEC sau ING, încep să marşeze cudobânzi de 16-17% pe an la cardurile de credit, simţitor mai micidecât în anii trecuţi, când se apropiau de 30% pe an, în condiţiileîn care dobânzile pe piaţa interbancară au scăzut în ultimele lunişi competiţia pentru atragerea de clienţi s-a intensificat.

De exemplu, CEC - singura bancă de top deţinută de stat - vindecarduri de credit cu o dobândă de 16,95% pe an şi o perioadă degraţie de până la 59 de zile, în timp ce dobânda la cardurile decredit emise de ING Bank a coborât la 17% pe an după mai multeajustări în ultimele luni. Ambii jucători au intrat relativ târziupe acest segment şi au marşat pe o politică de preţ mai agresivăpentru a recupera teren.

În acelaşi timp, jucători de talie medie care au înregistrat ocreştere foarte mare a portofoliului de carduri în ultimii ani,precum Garanti sau Credit Europe (liderul actual al pieţei, cupeste 330.000 de carduri de credit), continuă să ţină dobânzile la27-28% pe an. Cardurile cu dobânzi mai mari vin însă cu facilităţiprecum plata în rate fără dobândă pentru cumpărături sau bonusuripentru tranzacţiile efectuate la comercianţii parteneri.

Dobânzile mai ridicate pentru aceste produse nu sunt generate deun risc de neplată mai mare, ci reprezintă un cost pentrufacilităţile oferite, afirmă bancherii. "Conform analizelor noastrestatistice, nu există o diferenţă între utilizarea clasică acardului de credit şi utilizarea facilităţii de plată în rate dinpunct de vedere al restanţelor acumulate", spune Ilgaz Kaya,director de carduri la GE Garanti Bank.

Şi Raiffeisen Bank, una din băncile de top zece, a introdusrecent facilitatea de plată în rate fără dobândă a produselorcumpărate din magazinele partenere, dobânda la cardul de creditfiind însă de 28% pe an.

Clientul este scutit de dobândă dacă achită integral sumeledatorate în perioada de graţie, dar statisticile băncilor arată căfoarte mulţi debitori nu reuşesc să ţină ritmul cu plăţile şi ajungsub povara dobânzilor. Reprezentanţii Garanti Bank spun că 70%dintre clienţi achită lunar doar suma minimă de plată, adică 3% dinvaloarea împrumutului plus dobânzile aferente.

Unele bănci vând carduri de credit cu dobânzi mai mari de 20%chiar şi fără facilităţi de acest fel. UniCredit Ţiriac, BancaRomânească şi Banca Transilvania vin cu dobânzi în jurul a 25% pean, în timp ce la OTP Bank dobânda ajunge la 22% pe an.

Mai ieftine sunt cardurile premium care se adresează clienţilorcu venituri mari şi care rulează astfel sume mai mari pe card. LaBCR, de exemplu, dobânda pentru cardurile premium este de 9,63% pean, faţă de 17,18% în cazul produselor standard. Dobânda lacardurile de credit din oferta băncii ajunge însă să fie cu până lacinci puncte procentuale mai mică dacă limita de credit estegarantată printr-un depozit colateral.

În România existau la sfârşitul primului trimestru circa 2,25milioane de carduri de credit valide, în creştere uşoară faţă deluna decembrie, dar cu aproape o jumătate de milion de carduri maipuţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO