Bănci și Asigurări

Dobanzile mai mari nu au atras leii clientilor

29.05.2008, 13:15 13

Populatia a preferat sa economiseasca in euro in aprilie, in ciuda dobanzilor in crestere platite de banci la depozitele in lei, arata datele BNR.
Calculat in lei, depozitele in valuta ale populatiei au urcat cu 3%, pana la echivalentul a 28,2 miliarde de lei (7,7 mld. euro). Exprimata in euro, cresterea ar fi fost chiar mai mare, in conditiile in care cursul s-a apreciat in aprilie cu circa 1%.
De altfel, dupa saltul din aprilie, cresterea anualizata a depozitelor populatiei in valuta (calculata in euro) a revenit la 44,4%, fata de 41%, nivelul la care coborase in martie. Aceasta a fost de altfel prima luna de revenire a ritmului de crestere a depozitelor in valuta dupa patru luni in care incetinise.
Varful fusese atins in noiembrie anul trecut, cand economiile populatiei tinute in moneda straina marcau o crestere anuala cu ceva mai mult de 52%.
Depozitele in lei au urcat cu 2,4% in aprilie, pana la
46,9 miliarde de lei (12,8 miliarde de euro). Desi bancile au majorat puternic dobanzile paltite la depozite in martie si aprilie, mai multi jucatori ducand ratele peste 10% pe an si chiar spre nivelul de 11%, miscarile nu s-au vazut in dinamica economisirilor.
Practic, depozitele in lei ale populatiei au urcat mai incet decat in luna martie sau februarie, cand cresterea fusese de 3,2%.
Ritmul anualizat de crestere a depozitelor in lei s-a stabilizat deocamdata in apropierea nivelului de 28%, dupa ce coborase abrupt, de la 43%, in luna noiembrie trecut, pana la 30% in februarie si 27% in martie.
Potrivit raportului anual asupra inflatiei publicat de BNR la inceputul lunii mai, incetinirea cresterii depozitelor din ultimele luni ar putea fi un semnal privind diminuarea veniturilor disponibile ale populatiei, pe fondul scumpirii produselor alimentare de baza si a carburantilor, peste care s-a suprapus si cresterea ratelor la credite, pe fondul majorarii dobanzilor.
De altfel, analistii BNR considera ca am putea sa asistam la o temperare a cererii de credite, in conditiile in care asteptarile privind dinamica veniturilor s-au atenuat, iar veniturile disponibile care pot fi angajate pentru plata ratelor s-au diminuat. De altfel, luna aprilie a adus o crestere mai mica a creditelor contractate de populatie in valuta, ritmul coborand la 2,7%, de la niveluri de peste 4%, inregistrate in lunile anterioare. Cresterea lunara a creditului in lei s-a mentinut la 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO