Bănci și Asigurări

Dobanzile mai mari nu reusesc sa convinga clientii sa economiseasca mai mult

Dobanzile mai mari nu reusesc sa convinga clientii sa economiseasca mai mult

Click pentru imaginea marita

31.03.2008, 19:12 10

Depozitele in lei ale clientilor persoane fizice inregistrau la sfarsitul lui februarie o crestere cu 30,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, soldul ajungand la 44,7 mld. lei (echivalentul a circa 12 mld. euro). Ritmul de expansiune arata insa o incetinire fata de nivelul din ianuarie, de 32,5%, aceasta fiind a treia luna consecutiva de scadere.
Practic, cresterea este mult mai modesta acum fata de nivelurile inregistrate in vara trecuta, de peste 45%.
Atenuarea ritmului este influentata si de baza de comparatie mai mare, in conditiile in care depozitele in lei au inceput sa accelereze puternic de la sfarsitul anului 2006. Totusi, diminuarea apetitului pentru economisire survine chiar in plin ciclu de intarire a politicii monetare, BNR majorand dobanda cheie la leu cu doua puncte procentuale din octombrie si pana la inceputul lui februarie (ducand-o la 9% pe an), tocmai in incercarea de a stimula populatia sa reorienteze banii dinspre consum in investitii, pe fondul acumularii de presiuni inflationiste. In aceste conditii, dobanzile oferite de bancile comerciale crescusera, insa in acelasi timp si inflatia a urcat sensibil, erodand o buna parte din castigul adus de depozite.
Banca centrala a facut un nou pas pentru intarirea conditiilor monetare saptamana trecuta, majorand dobanda cheie cu inca jumatate de punct procentual, pana la 9,5% pe an. Miscarea va fi reflectata si de bancile comerciale in dobanzile acordate clientilor spun analistii, insa ramane de vazut daca ratele mai mari vor reusi sa reaprinda interesul fata de economisire.
Dupa ce a crescut sustinut timp de aproape un an si jumatate, soldul depozitelor in valuta ale populatiei a ajuns aproape sa-l egaleze pe cel al depozitelor in lei. La sfarsitul lui februarie, soldul ajunsese la echivalentul a 44,43 miliarde de lei (11,9 miliarde de euro), marcand o crestere cu 43,2%, calculata in euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ritmul a incetinit astfel pentru a treia luna la rand, de la niveluri de peste 52%, inregistrate in toamna trecuta. Ritmul de crestere sarise peste 40% inca de la sfarsitul anului 2006, iar pe parcursul lui 2007 a fost aproape constant peste 50%.
Si in cazul depozitelor in valuta incetinirea cresterii vine dupa o perioada in care leul a pierdut teren semnificativ in fata euro, ceea ce ar fi justificat un interes mai mare fata de plasamentele in valuta, care pot proteja deponentii de astfel de fluctuatii nefavorabile de curs. Mai mult, majoritatea bancilor au ridicat dobanzile platite la depozitele in euro in ultimele luni, dupa ce costul finantarilor a crescut si pe pietele straine, pe fondul crizei de lichiditati.
De altfel, analistii anticipeaza o crestere a competitiei intre banci si pentru atragerea de resurse, in conditiile in care actionarii straini, care asigurau finantari facile, au la randul lor acces mai greu la resurse.
Pe fondul cresterii rapide a creditarii, populatia a trecut anul trecut in pozitia de debitor net fata de sistemul bancar. De altfel, la nivelul intregului sistem creditele acordate depasesc depozitele atrase de la clienti, astfel ca bancile sunt nevoite sa se bazeze pe finantari de la actionari sau de pe pietele straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO