Bănci și Asigurări

Dobânzile mici şi stabilitatea cursului ridică creditul în valută

Dobânzile mici şi stabilitatea cursului ridică creditul în valută

Autor: Ciprian Botea

23.09.2010, 23:55 26

Creditul în valută a crescut cu aproape 250 mil. euro lunatrecută în condiţiile în care dobânzile mai mici şi relativastabilitate a cursului încurajează populaţia şi companiile să seîmprumute în euro şi să evite moneda locală.
Soldul creditelor în valută s-a majorat în august cu 0,8% la valoriexprimate în euro, ajungând la 30,4 mld. euro. Analiştii spun însăcă şi băncile încurajează creditarea în euro având în vedere căeste destul de greu să atragă la rândul lor resurse în lei petermene lungi.
"Creditul în valută rămâne în preferinţele clienţilor datoritădobânzilor mai scăzute şi stabilizării cursului. Această preferinţăa fost stimulată şi de bănci, care dispun de lichidităţi însemnateîn valută pentru că atragerea de lei pe termene mai lungi nu esteposibilă deocamdată datorită stucturii actuale a pieţei monetare,concentrată pe plasarea de lichidităţi pe termene reduse",comentează Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Valoarea creditelor în valută contractate de populaţie şi companiia urcat doar cu ceva mai mult de 2,3 mld. euro în ultimul an, încondiţiile în care soldul s-a majorat în fiecare lună cu o singurăexcepţie în luna iulie, o contribuţie semnificativă la aceastăcreştere venind din partea finanţărilor acordate prin programul"Prima casă".
Creşterea este însă prea mare pentru posibilităţile actuale alepopulaţiei şi companiilor, spun unii analişti, fiind explicatăparţial de readucerea în portofoliul băncilor locale a unor crediteexternalizate către companiile-mamă în anii trecuţi. "Creştereaeste prea mare comparativ cu ceea ce ar putea suporta economia înacest moment, fiind vorba, mai ales în cazul populaţiei, derepatrieri de credite", apreciază Nicolaie Chideşciuc,economistul-şef al ING Bank.
Chideşciuc afirmă, de asemenea, că în ceea ce priveşte creditelenou-acordate stabilitatea cursului şi diferenţialul între dobândala lei şi cea la euro joacă un rol important în preferinţaclienţilor pentru valută. Diferenţa de dobândă între creditele îneuro şi cele în lei era de peste cinci puncte procentuale lasfârşitul lunii iulie, de la 6,5% la 12% pe an.
În paralel, creditul guvernamental a scăzut cu aproape un procentîn august, până la 54,5 mld. lei, în condiţiile în care statul aîmprumutat luna trecută prin vânzarea de titluri de stat circa 3miliarde de lei, adică două treimi din valoarea programatăiniţial.

Finanţele au vândut în august doar certificate cu scadenţa mai micăde un an, în condiţiile în care au refuzat ofertele pentru titluricu maturitate mai lungă din cauza randamentelor mai mari solicitatede bănci. Faţă de august 2009, creditul guvernamental a înregistratînsă o creştere cu aproape 22%.
Economiile ţinute în bănci de populaţie şi companii au avansat lunatrecută cu circa un punct procentual având în vedere că doarcompaniile mai economisesc, populaţia confruntată cu scădereaveniturilor şi preţuri mai mari fiind nevoită să recurgă lafondurile acumulate până acum. Depozitele în lei ale populaţiei auscăzut în august, pentru a patra lună consecutiv, până la 61,7 mld.lei.
În condiţiile în care economia nu dă semne de revenire, estimărileindică o evoluţie din ce în ce mai slabă a economisirii populaţiei."Ne aşteptăm la o uşoară corecţie a valorii depozitelor în lei alepopulaţiei în lunile următoare având în vedere că salariile auscăzut şi preţurile au avansat după majorarea TVA. În plus,introducerea impozitului pe dobânzi nu încurajează deloceconomisirea", spune Chideşciuc.

În schimb, companiile ar putea să depună în continuare bani înbănci, după ce în august economiile în valută ale acestora aucrescut cu 1%, până la 5,6 mld. euro. Depozitele în lei alefirmelor au crescut totodată cu 3,1%, la 44 mld. lei.
"Până la sfârşitul anului, mă aştept la continuarea trendului descădere a depozitelor constituite de populaţie, din cauzadeteriorării nivelului de trai, însă pe segmentul companiilor amputea vedea o uşoară creştere a economisirii, pe fondul amânăriiinvestiţiilor în capacităţile de producţie şi accentuareapreferinţei pentru lichiditate a agenţilor economici", credeMelania Hăncilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO