Bănci și Asigurări

Dobanzile raman la 17% cu grija BNR

10.01.2005, 00:00 10



Dobanzile pe piata monetara la depozitele pe o zi oscileaza in continuare intre 16% si 17% pe an, in conditiile in care Banca Nationala a intervenit de mai multe ori pentru sterilizarea excesului de moneda.



De la inceputul anului BNR a atras de pe piata depozite pe o luna de peste 22.500 de miliarde de lei (577 de milioane de euro), la o dobanda de 17% pe an. Aceasta dupa ce in ultima zi a anului trecut a maisterilizat 12.490 de miliarde de lei.



Dealerii considera ca pe piata se mentine un exces de moneda, care daca nu ar fi sterilizat ar impinge sensibil dobanzile in jos. De altfel, dobanzile over-night (pe o zi) coborasera joi pana la 15,5% - 16,5%, inainte de ca banca centrala sa absoarba de pe piata 14.515 miliarde de lei. Nivelul lichiditatii a depasit cu mult estimarile autoritatii monetare, car isI propusese sa atraga numai 5.000 de miliarde de lei.



Dobanda pe piata monetara interbancara a scazut de la 18,7% - 21,6% la inceputul anului, in contextul in care dobanda de interventie a BNR a coborat de la 21,25% pe an (in ianuarie 2004) la 17% pe an in decembrie. Restrangerea diferentialului dintre dobanzile oferite sI cele solicitate marcheaza o imbunatatire a functionarii pietei.



La sfarsitul lunii noimebrie, depozitele atrase banca centrala totalizau 88.489 de miliarde de lei, la o dobanda medie de 18,42% pe an. Soldul acestor depozite marca insa o scadere comparativ cu sfarsitul lui ocombrie, cand se situa la 92.159 de miliarde de lei. Scaderea a avut loc in contxetul restrangerii interventiilor BNR pe piata valutara, care a dus la diminuarea sumelor intrate in piata monetara si care trebuia ulterior sterilizate.



O scadere sensibila a dobanzilor pe piata interbancara ar fi urmata de ieftinirea creditelor, ceea ce ar duce la expansiune inca mai rapida a acestora, alimentand astfel riscul inflamarii inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO