Bănci și Asigurări

Dolarul continua sa scada

02.07.2004, 00:00 19

Banca Nationala a calculat ieri un curs de 40.617 lei pentru un euro, cotatia fiind cu doua unitatI mai mare decat precedenta. Dolarul a continuat sa se deprecieze ca urmare a evolutiei pe pietele internetionale, fiind evaluat ieri de BNR la 33.393 de lei, cu 80 de unitatI mai putin decat in ziua precedenta.
Aprecierea dolarului fata de leu de la inceputul anului a fost astfel redusa la 2,4 procente, in timp ce comparativ cu luna iulie 2003, dolarul este mai puternic cu 1,9% in termeni nominali. Euro s-a depreciat de la inceputul anului cu 1,2 procente.
Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 40.640/40.670 de lei/euro, putin peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. In prima parte a sedintei de tranazationare cotatiile au crescut pe fondul unor cumparari de valuta pana la 40.690/40.720 de lei/euro. Dupa atingerea acestui prag jucatorii au inceput s vanda valuta, cotatiile inscriindu-se pe un trend descendent care a fost mentinut pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare. Astfel, minima zilei a fost de 40.590/40.620 de lei/euro, iar piata s-a inchis in cotatii de 40.620/40.650 de lei/euro, practic la nivelul inchiderii de miercuri.
"Piata a fost si ieri foarte linistita. Volumele tranzactionate au fost de asemenea reduse. Jucatorii asteapta in continuare o interventie a bancii centrale", a comentat un dealer. Secenariul cu una sau doua interventii saptamanale creat de banca centrala a generat un comportament invariabil al pietii; astfel, in prima parte a sedintei de tranzactionare se cumpara timid valuta, dupa care toti jucatorii asteapta pana cand devine clar daca BNR va interveni sau nu. In cazul in care banca centrala nu apare pe piata, cotatiile scad sensibil, pe fondul vanzarilor de valuta.
Dolarul s-a depreciat miercuri pana la un curs de 1,2180 de dolari/euro, investitorii asteptand decizia Bancii Federale a Statelor Unite privind majorarea dobanzii de interventie. Dupa anuntarea hotararii Bancii Federale de a majora dobanda cu 25 de puncte de baza, dolarul a recuperat ieri o parte din depreciere, cursul osciland pe parcursul zilei in jurul valorii de 1,2160 dolari/euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 19,50% si 21% pe an, tranzactiile decurcand normal. Dobanzile la depozitele pe o saptamana au oscilat in aceasi banda. Banca Nationala nu a intervenit ieri pentru sterilizarea excedentului de lichiditate de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO