Bănci și Asigurări

Dolarul creste rapid, euro mai incet

25.05.2004, 00:00 12



In prima zi a saptamanii leul a continuat miscarea inceputa vineri si s-a depreciat atat fata de euro cat si fata de dolar.



Cea mai importanta crestere a inregistrat-o moneda americana, care a fost evaluata ieri debanca centrala la 34.100 de lei. Fata de ultima cotatie a saptamanii trecute, dolarul a castigat luni 292 de unitati. Banca Nationala a calculat ieri un curs de 40.755 de lei pentru un euro, cu 49 de unitati mai mult decat la ultima cotatie a saptamanii trecute.



Cresterea puternica a monedei americane a fost alimentata de evolutia cursului euro/dolar pe pietele internationale, care au reactionat la decizia OPEC de a analiza posibilitatea majorarii productiei de petrol, in conditiile in care pretul barilului de titei a ramas peste 40 de dolari. Din nou, aprecierea dolarului a fost limitata de indoielile ce planeaza asupra acestei decizii, intrucat multe dintre membrele OPEC se afla deja la capacitatea maxima de productie, iar cererea de combustibil estimata pentru aceasta vara este nesustenabila. In aceste conditii, cursul a coborat ieri de la 1,2035 dolari/euro (maxim inregistrat in week-end) pana la 1,1950 dolari/euro.



Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 40.660/40.690 de lei/euro. Inca de la inceputul sedintei de tranzactionare au predominat ordinele de cumparare, astfel incat cotatiile au urmat un trend ascenet, depasind rapid pragul de 40.700 de lei/euro. Aprecierea insemnata a monedei europene a fost sustinuta, ca si saptamana trecuta, de cumpararile bancii centrele. "BNR a cumparat ieri valuta printr-un intermediar, pana cand cotatiile au depasit 40.745/40.750 de lei/euro, nivel la care a calculat cursul oficial. Numai cumpararile constante de valuta ale bancii centrale sustin cursul la un nivel atat de ridicat", a comentat un dealer. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare cotatiile au scazut usor, piata inchizandu-se la 40/720/40750 de lei.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au crescut din nou, ajungand sa oscileze intre 19,50% si 21,50%. Volumul redus al lichiditatilor din piata a fost generat de inceputul perioadei de rezerve obligatorii. Banca centrala a incercat ieri sa atraga 12.800 de miliarde de lei pentr o luna. Pana la sfarsitul sedintei au fost plasate depozite in valoare de numai 2.650 de miliarde de lei, la o dobanda de 21,25% pe an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO