Bănci și Asigurări

Dolarul revine peste 30.000 de lei, iar tendinta este de crestere

14.06.2005, 20:53 30

Dolarul a castigat ieri 461 de lei, fiind evaluat de Banca Nationala la 30.012 lei. Acesta este cel mai inalt nivel atins de dolar de la sfarsitul lui noiembrie trecut. Aprecierea, de 1,5%, a fost alimentata de intarirea pe care moneda americana a inregistrat-o pe pietele internationale fata de euro. Comparativ cu nivelul de la inceputul anului, dolarul marcheaza o intarire cu 3,25%.

Dealerii spun insa ca dolarul are sanse sa se aprecieze chiar mai mult, spre pragul de 31.000 de lei, in conditiile in care va continua cel mai probabil sa se intareasca fata de euro pe pietele internationale.

Cursul leu/dolar este calculat indirect, in functie de cursul leu/euro de pe piata interbancara si de cotatiile dolar/euro de pe pietele internationale.

"Cred ca zilele urmatoare am putea sa vedem dolarul spre 30.500 de lei, in conditiile in care ma astept ca pe pietele internationale cotatiile sa coboare sub pragul de 1,2 dolari pentru un euro. Un curs de 31.000 de lei pentru un dolar nu este imposibil, insa reprezinta o tinta cam indepartata pentru moment. Pe termen mai lung, este insa posibil", a apreciat un dealer.

Pentru ca dolarul sa ajunga la 31.000 de lei, cotatiile pe pietele internationale ar trebui sa coboare sub nivelul 1,17 dolari pentru un euro, lucru putin probabil in perioada imediat urmatoare.

Aceste calcule se bazeaza pe stabilitatea euro in jurul nivelului de 36.200 de lei. Banca centrala a evaluat ieri euro la 36.160, cu 22 de lei mai mult decat cotatia precedenta.

Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 36.100/36.130 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de vineri. Pe parcursul zilei euro s-a apreciat pana la un maxim de 36.170/36.200 de lei, sustinut de ordine de cumparare mai mari.

Spre sfarsitul zilei au aparut insa in piata ordine de vanzare mai mari, cotatiile coborand pana la 36.120/36.150 de lei pentru un euro, la inchiderea pietei.

Volumele tranzactionate au crescut usor fata de zilele precedente, insa au ramas scazute. Piata a inregistrat vineri un excedent de 22 de milioane de euro, pe fondul unor cumparari de la clienti de aproape 100 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a urcat pana la 97 de milioane de euro.

Pe pietele internationale dolarul s-a apreciat pana la un curs de 1,2036 dolari/euro, minimul ultimelor noua luni.

Euro a cazut dupa ce unii oficiali ai Bancii Centrale Europene au readus in discutie posibilitatea operarii unei reduceri a dobanzii de interventie. Aceasta a venit in contextul in care deficitul fiscal al Statelor Unite a scazut sub valorile anticipate de piata. In plus, oficiali americani au anuntat ca administratia intentioneaza sa reduca sensibil deficitele externe ale SUA.

Parerile sunt impartite pe piete, unii analisti considerand ca dolarul are in continuare potential de apreciere, in timp ce altii considera ca euro s-a depreciat prea repede si ar putea sa urmeze unele corectii.

Principalul motor al aprecierii dolarului este insa diferentialul dintre dobanzile de interventie ale bancii centrale a Stelor Unite (Fed), respectiv cea a Bancii Centrale Europene (BCE). Fed a majorat constant dobanda de interventie, incepand din iunie anul trecut, pana la 3% pe an. Oficialii Fed au sustinut cu diferite ocazii ca, in conditiile unei cresteri economice solide, dobanda va continua sa creasca, in acelasi "pas precaut". Pe de alta parte, BCE a mentinut in ultimii doi ani dobanda la minimul istoric de 2% pe an, iar acum cresterea economica extrem de lenta din zona euro creeaza premise pentru noi scaderi.

Banca Nationala a organizat ieri o licitatie pentru atragerea de depozite pe o luna, in urma careia a sterilizat peste 18.350 mld. lei (507 mil. euro), la o dobanda de 8% pe an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO