Bănci și Asigurări

Dolarul urca iar spre 34.000 de lei

14.06.2004, 00:00 9

In ultima zi a saptamanii trecute dolarul a continuat sa se aprecieze, in timp ce moneda europeana a scazut sub cotatia de lunea trecuta. Banca Nationala a evaluat moneda americana la 33.964 de lei, cu 93 de unitati mai mult decat la cotatia de joi.
Cursul calculat pentru moneda europeana a fost de 40.780 de lei/euro, cu 73 de unitati mai putin decat la cotatia precedenta.
Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis vineri in cotatii de 40.800/40.830 de lei/euro. Desi parea hotarata sa sustina cursul pentru a nu aluneca sub 40.800 de lei/euro, banca centrala a renutat la o a treia interventie la sfarsit de saptamana. In aceste conditii, mentinerea excedentului de valuta pe piata (provenita mai ales din cumparari de la clientii bancilor), a dus la scaderea cotatiilor, care au coborat usor pe tot parcursul sedintei de tranzactionare.
Cresterea dolarului de la inceputul anului a ajuns la 4,2%. In raport cu euro, leul consemna vineri o apreciere de 0,8%. Fata de acum un an, cursul leu/dolar este mai sus cu 4,5%, in timp ce cursul leu/euro inregistreaza o crestere de 6,5%.
Dolarul a continuat sa se aprecieze la Bucuresti dupa ce pe pietele internationale a inregistrat cea mai mare crestere in raport cu moneda europeana din ultimele cinci luni. Pe parcursul saptamanii trecute cursul a coborat de la 1,2283 dolari/euro la 1,2006 dolari/euro (nivel inregistrat la inchiderea pietelor de vineri). Aprecierea dolarului a avut loc pe fondul cresterii rezervelor de combustibil ale Statelor Unite si a scaderii pretului petrolului pe de o parte, si a asigurarilor date de oficialii Bancii Federale a S.U.A. ca ratele dobanzilor vor creste suficient de repede pentru a combate orice tendinta inflationista, pe de alta parte. Astfel, Rezerva Federala ar putea sa recurga la cresteri ale dobanzilor de proportii mai insemnate si repetate la intervale mai scurte, daca preturile vor continua trendul de crestere mai rapida decat fusese prognozata. In acest context, investitorii de pe pietele internationale devin din ce in ce mai atrasi de dolar, care castiga teren in fata monedei europene, dupa ce Banca Central Europena decis mentinerea dobanzilor la nivelul de 2%. Analistii considera ca, pe termen mediu, cursul ar putea sa scada pana la 1,1750 dolari/euro.
liviu.chiru@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO