Bănci și Asigurări

Dolarul urca in continuare

22.04.2004, 00:00 12



Dolarul a continuat si ieri sa urce pe piata valutara interbancara de la Bucuresti, pe fondul aprecierii inregistrate fata de euro pe pietele internationale. BNR a calculat un curs de schimb de 34.286 de lei/dolar, in crestere cu 195 de unitati fata de cotatia anterioara. In acelasi timp, euro si-a mentinut trendul descendent, ajungand sa fie cotat ieri de catre banca centrala la 40.567 de lei, cu 104 unitati mai putin comparativ cu cotatia din ziua precedenta.



Influentata de evolutia pietelor externe, piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 40.620/40.650 de lei pentru un euro. Imediat dupa deschidere, pe fondul unei cereri de devize, cotatiile au urcat pana la 40.695/40.725 lei/euro, care a fost si maximul zilei. Dupa acest moment euro s-a inscris pe un trend descendent, ajungand pana la cotatii de 40.600 de lei/euro. Desi la acest moment o crestere a cererii a dus la ridicarea cotatiilor pana la 40.630 de lei/euro, din momentul in care lipsa de interes a bancii centrale pentru protejarea cursului a devenit evidenta, moneda europeana a revenit pe trendul descendent. "Cand a fost clar ca BNR nu va interveni toata lumea a inceput sa vanda, cursul scazand pana la 40.500 la ora 13:00", a comentat un dealer. Dupa acest minim, cursul a oscilat, urcand pana la 40.520/40.525 de lei/euro. La inchiderea pietei cotatiile atinsesera din nou valoare minima de 40.500/40.530 de lei pentru un euro. "A fost o zi agitata, cursul fiind volatil. Volumele tranzactionate au fost mari", a declarat un alt dealer.



Aprecierea dolarului pe pietele internationale a fost alimentata de mult asteptata declaratie a lui Greenspan, presedintele Bancii Federale a Statelor Unite, care a lasat sa se intrevada perspectiva unei cresteri a dobanzilor - aflate la un minim istoric - indicata ca posibila in toamna acestui an. Aceasta si cresterea constatata in economia americana au facut ca increderea investitorilor in dolar sa creasca. Rezultatele slabe ale economiei europene nu au ajutat euro in confruntarea cu deviza americana, aceasta atingand un maxim al ultimilor cinci luni, la 1,1820 de dolari/euro. Pe pietele internationale moneda europeana a continuat sa se deprecieze, osciland ieri in jurul valorii de 1,1835 dolari/euro.



Piata monetara a fost, prin contrast cu piata valutara, linistita. Astfel, volumele tranzactionate s-au incadrat in media ultimelor zile. Pentru depozitele de o zi (over-night), rata dobanzii a revenit in banda de 11-15% pe an. Banca Nationala a intervenit si ieri pentru a atrage excedentul de pe piata interbancara. Pentru sterilizarea pietei, BNR a incercat sa atraga 1300 de miliarde de lei pentru o luna. Pana la inchiderea tranzactiilor, au fost stranse 950 de miliarde de lei, la o rata a dobanzii de 21,25% pe an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO