Bănci și Asigurări

Domenia Credit se grabeste sa devina prima banca ipotecara

29.03.2005, 00:00 79



Domenia Credit, societate de credit ipotecar, intentioneaza sa se transforme in banca de credit ipotecar imediat ce cadrul legal perfectionat pentru functionarea acestor institutii va fi adoptat de autoritati.



"Prin transformarea intr-o institutie de credit se vor diminua riscurile provenite din finantarile prin depozite, practicate in prezent de catre bancile comerciale din Romania. Nu vrem sa devenim o banca comerciala, dar suntem pregatiti sa ne transformam intr-o banca de credit ipotecar", a declarat pentru ZF Transilvania Carmen Retegan directorul general al Domenia Credit.



Ea a adaugat ca reprezentantii societatii au participat la realizarea pachetului legislativ care cuprinde modificarea legii creditului ipotecar, a legii obligatiunilor ipotecare, a legii securizarii creantelor si a legii infiintarii bancilor de credit ipotecar.



"Exista avizul BNR, al CNVM si al Ministerului Justitiei si asteptam ca in urmatoarele 2-3 luni sa fie aprobat prin procedura parlamentara", a mai adaugat directorul general al Domenia Credit.



Aceasta transformare va permite emiterea de obligatiuni ipotecare, atragerea de credite de pe piata de capital sub forma de obligatiuni si, pe termen lung, surse de creditare accesibile.



Reprezentantii Domenia Credit estimeaza ca in acest an societatea va acorda finantari in valoare de aproximativ 12 milioane de euro in conditiile in care valoarea creditelor acordate in ultimii doi ani de societate se ridica la  18 mil. euro.



Numai pentru Cluj valoarea creditelor acordate ar putea creste de la 1,5 mil euro in 2004 la 3 mil. euro.



"Cea mai importanta realizare a noastra in acest an a fost incheierea de parteneriate cu mai multe agentii imobiliare si de brokeraj din Cluj si din alte 5 judete din regiune, parteneriate care ne-au ajutat sa ajungem mult mai usor la clientii nostri", afirma Doina Voicu, directorul agentiei din Cluj a Domenia Credit. In primul an de activitate, Domenia Credit Cluj a avut peste 1.000 de clienti. "In acest moment avem in lucru 100 de dosare care se afla in diferite stadii de aprobare a creditelor, dar din acestea 80 de persoane au primit deja sumele cerute", spune Doina Voicu.



Domenia Credit a fost infiintata in anul 2003 si in prezent acopera patru regiuni prin agentiile din Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi. Urmatoarele agentii vor fi deschise la Constanta si Brasov.



Actionarul principal al societatii este Fondul Romano-American pentru Investitii, alaturi de acesta in actionariat fiind prezente si alte institutii financiare internationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca de Dezvoltare a Germaniei si International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale.



transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO