Bănci și Asigurări

Dupa BT Asigurari si BT Securities, urmeaza BT Cafe

24.06.2004, 00:00 36

Banca Transilvania a deschis ieri in Bucuresti prima cafenea bancara din Romania, BT Cafe.
Cafeneaua este situata chiar in incinta unei unitati bancare clasice si va oferi clientilor, pe langa o cafea sau micul dejun, acces la informatii financiare si consultanta din partea reprezentantilor grupului financiar al bancii. Printre societatile care fac parte din grupul BT se numara BT Securities, BT Asigurari si BT Leasing. Reprezentantii bancii spun ca vor sa promoveze cafeneaua bancara drept un loc de intalnire pentru oamenii de afaceri din Bucuresti.
Investitia totala in agentia bancara si cafenea se ridica la 280.000 de euro. "Chiar daca investitia in BT Cafe poate parea putin riscanta, noi credem ca va avea succes. Avem de gand sa mai deschidem astfel de cafenele bancare, dar vom mai astepta putin sa vedem ce succes vom avea cu unitatea din Bucuresti,"  a declarat pentru ZF Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania. Urmatoarea cafenea bancara ar urma sa fie deschisa la Cluj-Napoca, acolo unde se afla sediul central al bancii.
Prima cafenea BT Cafe este situata in apropierea Pietei Dorobanti din Bucuresti in incinta unei agentii noi deschise de banca. Cafeneaua va oferi acces wireless la Internet, acces la presa financiara si doua ecrane cu TV pe care sunt difuzate programele de stiri financiare ale mai multor televiziuni internationale. Reprezentantii bancii spun ca o ceasca de cafea va costa aproximativ 60.000 de lei.
Conceptul de cafenea bancara dateaza de aproape 200 de ani dar nu este foarte raspandit printre bancile europene. Conceptul de cafenea bancara exista in tari precum Statele Unite ale Americii sau Olanda. In alte tari ca Germania sau Franta eu nu am vazut banci care sa aiba si cafenele," spune Robert Rekkers, directorul general al bancii. Prima cafenea bancara din lume a fost deschisa in anul 1815 in Warwick, Rhode Island, fiind in prezent una din atractiile turistice ale zonei.
Banca Transilvania ofera servicii bancare atat pentru segmentul de companii cat si pentru cel de retail. Banca detine 90 de sucursale si agentii si si-a propus sa isi extinda reteaua teritoriala la 100 de unitati pana la finalul anului. Cel mai important actionar al bancii este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvolatare (BERD), care detine 15% din actiuni. Peste 100 de investitori straini detin alte 20% din capitalul bancii, in timp ce actionarii romani detin 65% din actiuni.
Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al acestui an o crestere de 60% a profitului brut in termeni nominali fata de perioada similara a anului trecut. Profitul brut al bancii dupa primele trei luni ale anului se ridica la 180,9 miliarde de lei. Veniturile bancii au urcat cu in aceeasi perioada cu 72% pana la 520,6 miliarde de lei La finalul primului trimestru banca inregistra active totale in valoare de 16.180 miliarde de lei (490 milioane de dolari), in crestere cu 14% fata de nivelul inregistrat cu un an in urma.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO