Bănci și Asigurări

Dupa ce a adus 100 mil. euro cash, iar creditarea a cazut, Banca Romaneasca are exces de fonduri

Dupa ce a adus 100 mil. euro cash, iar creditarea a cazut, Banca Romaneasca are exces de fonduri

Andreas Maragkoudakis: Tintim o crestere a activelor cu 10%

28.05.2009, 00:00 27

Banca Romaneasca, filiala locala a grupului National Bank of Greece, are in prezent o solvabilitate de 22%, in conditiile in care a primit doar anul trecut injectii de capital de la actionari cumuland peste 100 de milioane de euro. La nivelul sistemului bancar, gradul mediu de solvabilitate era in martie de 12%, fata de un nivel minim impus de reglementarile BNR de 8%.

Banca are in prezent un capital social de 200 de milioane de euro, la active de putin peste 2 miliarde de euro.
"Banca Romaneasca se numara printre bancile cele mai capitalizate din Romania, astfel ca in perioada 2009-2010 nu vor fi necesare majorari de capital suplimentare", spune Andreas Maragkoudakis, directorul general al bancii. Anul trecut grecii au preferat sa finanteze filiala locala prin injectii de capital social, in conditiile in care aceasta metoda permite evitarea costurilor suplimentare cu rezervele minime obligatorii.
Pentru 2009, Banca Romaneasca si-a planificat investitii de 20 de milioane de euro, din care cea mai mare parte vor fi canalizate pentru implementarea unui nou sistem informatic. Pe de alta parte, banca isi va reloca in cursul lui 2009 si sediul central. "In acest an, dorim sa ne concentram pe mentinerea unei calitati bune si a unei structuri echilibrate a activelor, in paralel cu o crestere prudenta a acestora, de 10%", mai spune Maragkoudakis.
Pentru anul acesta grecii afirma ca au mutat accentul pe imbunatatirea eficientei la nivel operational, dar si in ceea ce priveste utilizarea resurselor. Practic, banca se va concentra pe atragerea de economii de la clienti, in conditiile in care soldul creditelor acordate ramane considerabil mai mare decat cel al depozitelor, dupa expansiunile rapide din anii precedenti.
Pe partea de finantari vor fi vizati in special clientii existenti, abordare preferata acum de majoritatea bancilor, dupa ce in anii trecuti se dadeau adevarate lupte pentru atragerea de clienti noi, eventual de la concurenta.
Grupul NBG, unul dintre cei mai mari si mai vechi jucatori din sistemul financiar elen, controleaza 89% din actiunile Banca Romaneasca, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are un pachet de 10%.
Pe plan local grupul grec mai detine o societate de leasing (NBG Leasing), una de servicii de investitii financiare (ETEBA Romania) si una de asigurari (Garanta Asigurari).
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO