Bănci și Asigurări

Dupa cresteri de doua cifre, asiguratorii se uita cum scade piata

Dupa cresteri de doua cifre, asiguratorii se uita cum scade piata

Angela Toncescu, presedintele CSA: Daunele platite de societatile de asigurare in primul semestru din 2009 au fost de 2,94 mld. lei (700 mil. euro), in crestere cu 47,77% fata de aceeasi perioada a anului trecut

22.07.2009, 18:01 28

Piata asigurarilor inregistreaza o contractie fara precedent anul acesta. Asigurarile de viata au scazut cu 6% in termeni reali in primul semestru, in timp ce asigurarile generale au avut o crestere marginala de 4%, potrivit datelor provizorii ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Pe ansamblul pietei de asigurari, cresterea a fost de doar 2,4% in termeni reali, luand in considerare o rata a inflatiei pe primele sase luni de 3,14% potrivit Institutului National de Statistica, pana la un volum de circa 4,67 mld. lei (1,11 mld. euro).

Spre comparatie, in anii trecuti cresterea reala a pietei asigurarilor a fost de peste 15%.

Doar asigurarile de raspundere civila auto, care sunt obligatorii, au mai tinut piata deasupra nivelului zero. Politele RCA au crescut cu 14,41% in primul semestru din acest an, in timp ce politele Casco au scazut cu 2,11% in termeni reali, asigurarile de viata traditionale au scazut cu 5,12%, iar asigurarile de viata unit-linked au scazut cu 8,33%.

Declinul sectorului auto, al industriei in general, al constructiilor se reflecta si in evolutia pietei de asigurari generale, in timp ce somajul, neincrederea in serviciile financiare si nevoia de lichiditate a populatiei au determinat o explozie de rezilieri sau rascumparari de polite de asigurari de viata. Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, apreciaza insa ca in aceste conditii, evolutia pietei de asigurari este una chiar buna.

"Putem spune ca, in conditiile economice actuale si ale dependentei poate prea mari de segmentul de vanzari auto, evolutia pietei romanesti de asigurari in semestrul intai din 2009 este una chiar buna. Experienta ma indreptateste sa cred ca managerii companiilor de asigurare si ai brokerilor deopotriva vor gasi solutii sa dezvolte activitatea si pe alte linii de business", a declarat Toncescu.

Radu Mustatea, directorul general al societatii de asigurari generale si de viata Astra Asigurari, spune ca pentru a contracara efectele crizei economice asupra companiei pe care o conduce a schimbat politicile de vanzare, a optimizat procesele de vanzare prin introducerea subscrierii electronice, a optimizat costurile legate de daune si costurile administrative - prin reducerea cu peste 30% a costurilor cu chiriile si prin reducerea bugetului de marketing. Veniturile din subscrieri ale Astra Asigurari au crescut cu 62,4% in primele sase luni, la 412 mil. lei (98 mil. euro).

Veniturile din subscrieri ale Omniasig Vienna Insurance Group, companie de asigurari generale, au scazut cu 3% in primele sase luni, la 596 mil. lei (142 mil. euro), a declarat presedintele companiei, Constantin Toma la seminarul organizat de CSA. Cornelia Coman, director general al ING Asigurari de Viata, considera ca "retentia (impiedicarea rezilierii contractelor sau a rascumpararilor - n.r.) este cea mai mare provocare cu care se confrunta asiguratorii de viata".

"Criza a facut consumatorii mai ingrijorati, suparati si neajutorati cu privire la viitorul lor financiar. S-a constatat un nivel redus al vanzarilor de asigurari de viata, in timp ce numarul rezilierilor si rascumpararilor a crescut".

In ceea ce priveste brokerii de asigurari, Ovidiu Demtrescu, directorul societatii London Brokers, a explicat ca cerintele sunt din ce in ce mai ridicate de standarde profesionale, ca "exista o presiune dubla de la clienti si asiguratori".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO