Bănci și Asigurări

E luni, dealerii descarca leii in exces la BNR

E luni, dealerii descarca leii in exces la BNR
12.09.2006, 18:20 13

BNR a atras ieri din piata monetara depozite la o luna de 1,25 miliarde de lei (echivalentul a 357 de milioane de euro).
La licitatia pentru sterilizarea lichiditatii excedentare au participat 17 banci comerciale, iar BNR a acceptat integral ofertele acestora. Dobanda platita la depozitele atrase este de 8,75% pe an, la nivelul dobanzii de interventie a bancii centrale.
Dobanzile pentru depozitele pe termen scurt oscileaza in cotinuare intre 8,25% si 9,25% pe an, incadrand nivelul dobanzii de politica monetara a BNR, in conditiile in care cererea si oferta de lichiditati raman in echilibru.
Dealerii nu se asteapta la schimbari semnificative in perioada urmatoare, in conditiile in care BNR ramane consecventa cu politica sa de mentinere sub control a lichiditatilor. Pe de alta parte, in perioada urmatoare nu sunt asteptate intrari semnificative de lichiditati, intrucat in urma cu o luna bancile se confruntau cu o lipsa de bani si nu aveau lei pe care sa ii plaseze la BNR.
BNR va anunta maine o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit la trei luni, iar rezultatele vor fi publicate joi. In ultimele luni bancile au avut un apetit mai redus pentru astfel de instrumente, preferand plasamentele pe termene mai scurte. La licitatia din august banca centrala nu a vandut niciun certificat, in conditiile in care aceasta s-a suprapus cu sedinta pe probleme de politica monetara, iar dealerii au cerut dobanzi mai ridicate, anticipand o majorare a dobanzii de interventie.
Activitatea BNR pe piata monetara nu a afectat evolutia cursului.
Leul a castigat teren in fata euro si ieri, continuand miscarea inceputa de vinerea trecuta, insa tot pe fondul unei piete putin lichide.
Dealerii ezita insa sa faca prognoze privind evolutia cotatiilor in zilele urmatoare, in conditiile in care de la sfarsitul lui iulie euro nu a iesit din banda de variatie 3,51-3,55 lei, iar in perioada urmatoare nu se anunta evenimente semnificative.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5176 lei pentru un euro, cu 0,6 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 0,65 bani, coborand pana la 2,7640 lei.
"Orice este posibil in zilele urmatoare. Nu cred insa ca euro va intra sub nivelul de 3,5 lei, judecand dupa volumele tranzactionate reduse. De altfel, este posibil sa apara interese de cumparare din partea jucatorilor straini, odata cu scaderea cotatiilor spre acest nivel", a comentat un dealer. El spune ca scaderea cotatiilor de ieri a fost mai mult "o miscare de pret", in conditiile in care in piata si-au facut simtita prezenta numai clientii comerciali locali, dar si ordinele lor au fost de volume mici.
Si datele BNR arata o scadere a volumelor tranzactionate pe piata. Operatiunile interbancare au totalizat vineri 47,5 milioane de euro, fata de o medie in ultima saptamana de 104 milioane de euro. In august, media zilnica a fost de aproape 328 de milioane de euro. Piata a inregistrat in sedinta de vineri intrari nete de valuta de peste 26 de milioane de euro, pe fondul unor cumparari de la clienti de 281 de milioane de euro. In ultima saptamana, piata a inregistrat insa un deficit mediu zilnic de 35 de milioane de euro.
Pe piata la termen de la Sibiu euro a fost cotat pentru sfarsitul lunii la 3,549 lei, in scadere cu 1,15 bani sub nivelul precedent. Pentru scadentele decembrie si martie viitor nu au fost derulate tranzactii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO