Bănci și Asigurări

Economiile lupta sa prinda din urma datoriile

Economiile lupta sa prinda din urma datoriile
25.01.2010, 23:07 12

Blocarea creditarii si lupta bancilor pentru resurse au sustinutajustarea dezechilibrului puternic dintre creditele acordate sidepozitele atrase pana la 113,7% in noiembrie 2009 comparativ cuvarful de 124,7% atins in martie 2009. La jumatatea anului trecutraportul dintre credite si depozite coborase deja la 117,5%.

Totusi, doar bancile mijlocii, cu cote de piata intre 1% si 5%,au reusit sa-si ajusteze substantial pozitiile, ajustandu-siraportul mediu credite/depozite la 101,6% in septembrie 2009. Inschimb, bancile mici au ramas cu un dezechilibru foarte mare intrecredite si depozite, de aproape 163%, in conditiile in care au datcredite mai ales din bani de la actionari, in timp ce bancile mariau redus raportul la 120%.

Creditele in lei acordate mediului privat reprezentau lasfarsitul lui noiembrie 2009 circa 78% din totalul economiilortinute in banci in aceeasi moneda de populatie si companii, fata de90% in aceeasi perioada din 2008, in conditiile in care soldulcreditului neguvernamental a ramas la acelasi nivel, iar depozitelela termen s-au majorat cu o treime.

La valuta, raportul dintre credite si depozite, desi in scadere,ramane in continuare supraunitar, ajungand la 164% la sfarsitullunii noiembrie in situatia in care la sfarsitul lui 2008 soldulcreditelor in moneda straina era de aproape doua ori mai mare decatcel al depozitelor si conturilor curente in valuta atrase debanci.

"In 2009 am vazut o imbunatatire semnificativa a raportuluidintre credite si depozite la nivelul sistemului bancar pe fondulscaderii soldului creditelor acordate si al accelerariieconomisirii", noteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al RaiffeisenBank, intr-un raport al bancii. Soldul creditului neguvernamental aramas constant pe parcursul lui 2009, dupa cresteri de doua cifrein anii precedenti, in conditiile in care bancherii si-au canalizatcea mai mare parte a resurselor catre finantarea deficituluibugetului public.

De cealalta parte, depozitele atrase de banci au crescut cu 17%intre noiembrie 2008 si noiembrie 2009 atat pe fondul majorarilorsemnificative de dobanzi, cat si pe fondul unei prudente sporitedin partea companiilor si a clientilor individuali, data fiindincertitudinea legata de evolutia economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO