Bănci și Asigurări

Economisim prea putin, iar consumul se vede in deficit

22.09.2008, 16:40 15

 

Rata economisirii relativ scazuta si tendinta de crestere a ratei investirii au ca efect deteriorarea balantei economisire - investire care se reflecta in cresterea deficitului de cont curent.
Sectorul privat este factorul principal care genereaza deficitul de cont curent. Analizand pe componente se observa ca rata economisirii private a fost anul trecut de 14,4%, in usoara crestere fata de valorile consemnate in perioada 2004-2006, dar sub nivelul din 2003, de 14,9%. In schimb, rata investirii private a avut o tendinta continua de majorare, urcand de la 18,5% in 2003, la 26%, in 2007. Din deficitul de cont curent de 14% inregistrat anul trecut, 11,6% a fost determinat de domeniul privat, in timp ce contributia sectorului public a fost de numai 2,4%.
Veniturile relativ scazute si rata investitiilor ridicata sunt principalii factori care explica deficitul de cont curent structural, fiind rational ca aceste deficite sa existe dar nu la o dimensiune atat de mare ca cea atinsa in 2007, potrivit lui Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.
El apreciaza ca un deficit de 10% din PIB este structural si necesar in cadrul procesului de convergenta reala la zona euro. Diferenta dintre deficitul de 14% din PIB inregistrat anul trecut si cel structural de 10% din PIB reprezinta un deficit excesiv care are ca factor determinant consumul in exces.
In luna iulie, creditele contractate de populatie de la banci au depasit depozitele constituite cu echivalentul a 2,3 mld. euro, ca urmare a cresterii accelerate a imprumuturilor. Suma este mai mare cu 110% fata de iulie 2007.
Dezechilibrul este generat de finantarile in valuta, care sunt acoperite intr-o proportie mica de depozite atrase de la populatie. Bancile au insa o pozitie confortabila pe lei, unde sumele atrase depasesc creditele.
Dezechilibrul dintre creditele si depozitele in valuta a ajuns in iulie la 5,15 mld. euro, in usoara crestere fata de luna precedenta, cand era de 5,09 mld. euro. Pe de alta parte diferenta dintre depozite si credite in lei este pozitiva, insa a coborat in iulie la 2,79 mld. euro, de la 2,98 mld. euro in iunie.
Acest dezechilibru survine pe fondul apetitului mare al populatiei pentru imprumuturile in valuta, alimentat de dobanzile relativ atractive, in timp ce economiile populatiei sunt constituite preponderent in lei.
In mod traditional, populatia avea o pozitie de creditor net fata de sistemul bancar, dar situatia s-a schimbat, bancile fiind intr-o pozitie mai putin confortabila fiind dependente de atragerea de finantari de pe pietele externe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO