Bănci și Asigurări

Economisire mai mica decat in UE si credite preponderent de consum

26.05.2005, 19:26 28

Creditele de consum au avut in primul trimestru un ritm de crestere mai rapid decat cel al economisirii, care ramane la un nivel scazut, cu mult sub media tarilor din Uniunea Europeana, apreciaza Ionut Costea, directorul general al Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

"Creditul de consum, care alimenteaza inflatia, a crescut cu o rata mai mare, atat in martie 2005 fata de martie 2004, cat si pe primul trimestru al acestui an. Si asta in conditiile in care economisirea este inca la un nivel destul de redus", a spus Costea.

El subliniaza de asemenea ca, potrivit unor studii econometrice recente, adancirea deficitului de cont curent este corelata cu o scadere a economisirii. Totodata, creditul locativ reprezinta mai putin de jumatate din imprumuturile acordate populatiei si, mai mult, acesta este denominat preponderent in valuta.

Potrivit studiului, rata economisirii (ca pondere in PIB) in Romania este cu mult sub media tarilor din Uniunea Europeana.

"Este o situatie cronica: in perioada 1990 - 2001, rata medie a economisirii in Romania (de 18%) a fost cu patru puncte procentuale sub media tarilor in tranzitie, de 21,95%, si cu aproape sase puncte procentuale sub media UE (23,32%)", a mai spus Costea. Mai mult, diferenta dintre rata economisirii si rata investirii a fost mare, de 6,38%, peste media tarilor in tranzitie, de 5,38% si media UE, de 4,42%. La sfarsitul anului trecut, gradul de intermediere financiara (ponderea creditului neguvernamental in PIB) a fost de 17,5%, fata de o medie a tarilor din regiune de aproape 40%.

"La sfarsitul lui 2003 un roman economisea 338 de euro, fata de 770 de euro un bulgar, 1897 de euro - media tarilor noi membre ale UE si 41.628 de euro, media UE", a precizat Costea.

Economisirea, in special in lei, luase avant anul trecut, in conditiile in care bancile ofereau dobanzi real pozitive atractive la depozite. Dupa reducerile de dobanzi de la inceputul anului apetitul pentru economisire al populatiei a scazut, astfel ca rata de crestere a economiilor a scazut in martie la 2,4%, mai putin de jumatate comparativ cu luna precedenta.

Pe de alta parte, Costea a subliniat ca structura creditarii pe segmentul de retail in Romania este diferita de cea din zona euro.

"In economia noastra este inca subdezvoltat creditul pentru locuinte, comparativ cu zona euro, unde acest tip de credit reprezinta doua treimi din volumul creditelor pentru gospodarii. Mai mult, el este si cel mai dinamic instrument de creditare in zona euro, cu o rata de crestere de 10% in primul trimestru al anului. Acest ritm de crestere este superior celui din Romania, fapt nefiresc avand in vedere rata mai mare de crestere a economiei romanesti fata de media europeana", a mai spus Costea.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte este in prezent singura banca de pe piata specializata in finantari imobiliare, insa noi jucatori si-au anuntat intentia de a intra pe acest segment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO