Bănci și Asigurări

Efectul scăderii dobânzilor: conturile de economii înlocuiesc treptat depozitele pe scadenţe scurte

Efectul scăderii dobânzilor: conturile de economii...

Autor: Liviu Popescu

12.03.2015, 00:00 143

Populaţia avea la finalul lunii ianuarie aproape 32 miliarde de lei (echivalentul a 7 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu 20% mai mult faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Sumele păstrate în conturi curente şi de economii au atins maximul ultimilor şase ani şi au ajuns să reprezinte 23% din totalul economiilor din bănci ale persoanelor fizice. Ponderea este cu trei puncte procentuale peste nivelul din urmă cu un an. La nivel agregat, economiile populaţiei se ridicau la 139 mld. lei în ianuarie, cu 8 miliarde de lei mai mult faţă de prima lună a anului trecut. Dintre acestea, depozitele la termen cu scadenţa mai mică de un an însumau 57 mld. lei, în scădere cu 200 milioane de lei. Acestea au fost cel mai drastic afectate de scăderile de dobânzi operate de bancheri.

Pe de altă parte, conturile de economii au crescut în condiţiile în care acestea au dobânzi comparabile cu cele ale depozitelor la termen cu scadenţe scurte. În prezent, cea mai bună ofertă de pe piaţă pentru un depozit constituit pe trei luni ajunge la 3,25% pe an, nivel similar cu cel al dobânzii pentru conturile de economii. În plus, conturile de economii sunt mult mai flexibile întrucât permit depuneri şi retrageri de bani oricând, nu doar la o dată prestabilită. Retragerile din cont nu sunt penalizate cu anularea dobânzii acumulate, ca în cazul unui depozit la termen, dar în unele cazuri pot impune menţinerea unei sume minime în cont. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO