Bănci și Asigurări

EFG Eurobank cumpara inca 15% din Bancpost

29.06.2006, 18:22 23

EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, i-a anuntat pe cei mai importanti actionari minoritari ai bancii, BERD si IFC, ca intentioneaza sa isi exercite optiunea de cumparare a actiunilor pe care acestia le detin, a declarat presedintele Bancpost, Mihai Bogza.
BERD si IFC detin cate 7,3% din Bancpost, actiuni pe care le-au dobandit in 2004 in urma convertirii in actiuni a doua imprumuturi in valoare de cate 8 milioane de euro.
Banca elena, care detine in prezent circa 63% din Bancpost, are optiunea de a cumpara pachetele detinute de cele doua institutii financiare internationale asigurandu-le acestora un randament anual al investitiei de 15%.
Grecii va trebui astfel sa plateasca circa 30% peste cele 16 milioane de euro - suma contra careia BERD si IFC au primit pachetele de actiuni. In ultimii ani, EFG Eurobank a avut o politica sustinuta de majorare a participatiilor detinute la Bancpost prin preluarea unui pachet de circa 5% detinut de SIF Muntenia si oferte de cumparare adresate salariatilor bancii si celorlalte SIF-uri. Grecii au derulat de asemnea mai multe majorari de capital.
Dupa finalizarea tranzactiei cu BERD si IFC, Eurobank va atinge o participatie de peste 77%. Principalii actionari minoritari raman patru SIF-uri - Banat-Crisana, Moldova, Transilvania si Oltenia, care detin impreuna circa 21% din actiuni.
Eurobank este una din cele mai mari banci din Grecia, avand de asemenea activitati in Bulgaria, Serbia, Turcia si Polonia. Banca este inscrisa in cursa de privatizare a CEC, ultima banca ramasa in proprietatea statului. Banca urmeaza sa depuna oferta angajanta pentru CEC pana pe 17 iulie, dupa cum a confirmat Theodor Karakasis, responsabil cu activitatile externe ale bancii. EFG Eurobank concureaza pentru CEC cu Raiffeisen, OTP, Dexia si National Bank of Greece.
Bancpost a incheiat anul trecut cu pierderi in principal din cauza cheltuielilor de restructurare, mai ales a celor cu restructurarea personalului. La sfarsitul trimestrului I 2006, Bancpost avea o cota de piata de 4%, in scadere cu jumatate de punct procentual fata de sfarsitul lui 2005, in conditiile in care activele sale au scazut cu circa 30 mil. euro prin exportul unor credite catre banca-mama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO