Bănci și Asigurări

Erste a finalizat majorarea de capital prin care a atras 660 mil. euro, bani noi: 61% de la acţionarii proprii, 39% de la investitori instituţionali

Erste a finalizat majorarea de capital prin care a atras...

Autor: Andrei Chirileasa

18.07.2013, 10:39 481

Grupul austriac Erste Group Bank (EBS), acţionarul majoritar al BCR- cea mai mare bancă locală, a anunţat finalizarea majorării de capital prin care a strâns din piaţă 660,6 milioane de euro.

Grupul anunţase încă din data de 2 iulie că a obţinut de la investitori instituţionali 660 milioane de euro, printr-un plasament accelerat (acceleratet book building), dar apoi le-a oferit posibilitatea propriilor acţionari să subscrie în majorarea de capital, timp de două săptămâni, pentru a-şi păstra participaţiile. Acţiunile subscrise de acţionari au fost luate de la investitorii instituţionali, care au primit în final mai puţine acţiuni.

Un grup de acţionari ai Erste, care deţineau 37,5% din capital, printre care fundaţia Erste, principalul acţionar al grupului, au anunţat încă de la început că nu vor subscrie pentru a lăsa un pachet de acţiuni şi pentru investitorii instituţionali care au participat la ofertă. Restul acţionarilor Erste au participat la majorarea de capital în proporţie de 97,6%, ceea ce înseamnă că acţionarii Erste au subscris circa 61% din valoarea totală a majorării de capital.

Interesul ridicat al investitorilor pentru majorarea de capital a Erste a fost determinat mai ales de discountul oferit, preţul din ofertă, de 18,75 euro, fiind cu 10,3% mai mic decât preţul actual de pe bursa din Viena, de 20,9 euro.

În final, fundaţia Erste a mai vândut un pachet de circa 3,374 milioane de acţiuni proprii în ofertă (la acelaşi preţ de 18,75 euro) pentru a oferi posibilitatea ca investitorii instituţionali să primească minimum 50% din ce au subscris, conform înţelegerii care a existat înaintea majorării de capital între Erste şi intermediarii ofertei, respectiv băncile americane JP Morgan şi Morgan Stanley.

Astfel, la finalul ofertei, fundaţia Erste (Erste Stiftung) şi acţionarii cu care aceasta colaborează, şi-au redus participaţia la 23,65% din capitalul social. Erste are după majorare 429,8 milioane de acţiuni. Pe bursa din Viena, acţiunile Erste au scăzut în deschiderea şedinţei de joi cu 0,67%, la 20,9 euro. La acest preţ, capitalizarea băncii este de 8,98 miliarde de euro.

SIF-urile deţineau înaintea acestei majorări de capital circa 3% din acţiunile Erste. Niciun SIF nu a anunţat oficial că ar fi subscris în ofertă.

Erste a derulat această majorare de capital pentru a putea răscumpăra capitalul participativ în valoare de 1,76 mld. euro emis în 2009, din care 1,205 mld. euro este deţinut de statul austriac, iar 559 milioane de euro este de la investitori privaţi. Răscumpărarea capitalului participativ este programată pe 8 august 2013.

 ​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO