Bănci și Asigurări

Erste Bank va face o oferta ferma salariatilor BCR in aceasta toamna

Erste Bank va face o oferta ferma salariatilor BCR in aceasta toamna

Andreas Treichl, seful grupului austriac, se grabeste sa majoreze participatia Erste la BCR

31.08.2006, 18:44 34

Austriecii de la Erste Bank vor face o oferta pentru pachetul de 8% detinut de salariatii BCR, dupa finalizarea tranzactiei de preluare a celei mai mari banci romanesti, asteptata sa se realizeze pana cel tarziu pe 21 septembrie, potrivit oficialilor Erste.
Erste va cumpara actiunile salariatilor la un pret mai redus decat cel pe care dat pentru a prelua pachetul majoritar al celei mai mari banci romanesti. Salariatii BCR vor putea astfel sa-si vanda actiunile la un pret stabilit pe baza pretului de 7,65 euro/actiune platit de Erste pentru 61,88% din actiunile bancii, caruia i se va aplica un discount, conform reprezentantilor Erste. Valoarea discountului va fi anuntata la momentul la care va fi inaintata oferta. Banca austriaca va putea achizitiona in acest an maximum 2% din capitalul BCR si pana la 3% pe an in fiecare din urmatorii doi ani, conform contractului de privatizare.
O a doua varianta pentru salariatii BCR va fi sa schimbe actiunile BCR cu actiuni ale Erste, acestia urmand sa primeasca - la pretul actual al actiunilor Erste o actiune Erste pentru fiecare sase actiuni BCR detinute. Rata de schimb va fi stabilita la momentul ofertei luand in calcul pretul de 7,65 euro/actiune.
"Avand in vedere pretul actual al actiunilor Erste Bank, rata de conversie a actiunilor BCR in titluri Erste va fi de 6 la 1", a precizat ieri conducerea Erste. La 15:32, ora Romaniei, actiunile Erste erau cotate pe Bursa din Viena la un pret de 47,03 euro/actiune.
In acest caz, angajatii vor putea schimba inca din acest an participatia la BCR pentru cea la Erste Bank, ei urmand sa aiba optiunea de a vinde 50% din actiunile obtinute in urma acestui schimb imediat, restul titlurilor putand fi transferate peste un an.
In 2004, angajatii BCR au cumparat un pachet de 8% din titlurile BCR, pentru care au platit un pret de 1,035 de lei/actiune (0,3 euro).
Banca austriaca va emite noi actiuni, in cazul in care va fi aleasa varianta schimbului de titluri, aprobarea pentru aceasta operatiune fiind acordata in luna mai. Consiliul Director al Erste a discutat marti aceasta chestiune, care trebuie aprobata de Consiliul de Supraveghere. Pretul de emisiune, numarul de actiuni noi care vor fi emise si rata de conversie urmand sa fie stabilite in continuare. Nivelul majorarii de capital va depinde de numarul de titluri care vor fi schimbate de salariatii BCR.
"In urma schimbului de actiuni, salariatii care au investit in BCR vor avea ocazia sa devina actionari directi la Erste Bank. Asadar, vom profita de aceasta oportunitate pentru a ne majora participatia detinuta la o subsidiara de importanta majora pentru noi", a declarat Andreas Treichl, directorul general executiv al bancii austriece. Acordarea in procesul de privatizare a unor actiuni catre salariati a reprezentat pentru fiecare dintre ei o afacere pe care o prinzi "o data in viata". La BCR, salariatii vor castiga in circa doi ani de cel putin 15 ori suma investita.
Conducerea Erste declarase anterior ca ia in calcul si negocierea cu cele cinci SIF-uri a unui pret pentru care sa le cumpere pachetul de circa 30% din actiuni, pe care aceste societati il detin impreuna in cadrul BCR.
Senatorii din comisiile juridice, de privatizare si buget-finante au aprobat, marti seara, cu 18 voturi "pentru", doua "impotriva" si doua abtineri, un raport favorabil la Ordonanta privind privatizarea BCR. Contractul de privatizare include prevederi privind garantarea de catre stat a platii sumelor provenite din litigii legate de activitatea Bancorex, preluata de BCR inainte de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO