Bănci și Asigurări

Erste si-a atins tinta de profit pe anul trecut, spune Treichl

14.02.2008, 20:23 13

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, si-a majorat profitul net cu cel putin 25% in 2007, a declarat Andreas Treichl, CEO al bancii, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg. Aceasta ar indica un nivel al profitului de peste 1,17 mld. euro.
Erste isi va publica pe 29 februarie rezultatele financiare pe 2007, tot atunci urmand sa fie anuntate si cifrele pentru grupul BCR.
Treichl afirma ca se pregateste sa cumpere din nou actiuni ale bancii pe care o conduce dupa publicarea rezultatelor financiare.
Seful Erste afirma ca diferentialul de crestere dintre Europa de Est si Europa de Vest este in crestere, in conditiile in care filialele din Est ale grupului aduc circa 75% din profitul total. Treichl a mentionat ca nu este ingrijorat de situatia economica din Romania.
"Ingrijorarea noastra privind calitatea creditului in Romania este foarte limitata. Analistii trec cu vederea nivelul extrem de redus al indatorarii romanilor."
Intr-un alt interviu, acordat revistei austriece Format, Treichl admite ca scumpirea creditelor la nivel international afecteaza si tarile Europei Centrale si de Est, insa cresterea economica din regiune va raman cu mult peste cea din Europa de Vest.
Treichl sustine ca niciodata nu s-ar putea intampla la Erste o frauda de proportia celei de la Societe Generale.
"Totusi, se intampla destule si in banca noastra. Se fac greseli si exista si cazuri de frauda. Niciodata nu le poti preveni in totalitate, insa marimea prejudiciilor este o chestiune complet diferita."
Seful Erste considera ca este imposibil de gasit o reglementare care sa-i impiedice pe oameni sa piarda bani sau aparitia fraudelor. "Este o iluzie."
Cat priveste criza subprime din SUA, Treichl apreciaza ca trebuie acceptat faptul ca astfel de fenomene sunt inerente. "Fiecare criza conduce la aparitia unor noi instrumente de dispersare a riscurilor. Vom avea Basel III si in loc de 2.000 de angajati in divizia de management al riscului vom avea 3.000. Insa aceasta va costa bani pe care bancile ii vor obtine prin crearea de noi produse pe care oamenii le vor cumpara, dar nu le vor intelege, iar ciclul va incepe de la capat. Nu vad o solutie pentru asta."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO