Bănci și Asigurări

Erste spune ca nu se va zgarci la bani pentru a-si asigura preluarea CEC

16.05.2005, 19:45 15

Daca Erste Bank nu va reusi sa cumpere CEC tot va fi bine, pentru ca aceasta va insemna ca statul roman a incasat o suma foarte mare de bani. O spune Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, a doua mare institutie bancara austriaca dupa valoarea activelor, si unul dintre cei mai ambitiosi investitori care se arunca in batalia pentru CEC.

"Suntem capabili sa oferim un pret bun pentru CEC. Ne intereseaza pentru ca este o banca de economii asa cum suntem si noi, adica reprezinta tinta ideala", afirma Treichl.

Strategul sau, Manfred Wimmer, a declarat: "Evident, nu putem comenta asupra pretului pe care suntem dispusi sa-l platim pentru CEC, insa ceea ce putem spune este ca pentru Ceska Sporitelna am platit de 1,52 ori valoarea contabila a bancii". Pana in 2002, cand si-a majorat la 98% participatia la capitalul bancii cehe, Erste Bank a platit aproape 1,3 miliarde de euro.

"Daca esuam in incercarea de a cumpara CEC, in mod cert aceasta nu inseamna ca nu mai vrem sa intram pe piata. Este adevarat ca nu mai raman multe oportunitati pentru a o face, dar hotararea noastra merge chiar pana la a intra printr-o investitie de la zero", spune presedintele grupului, Andreas Treichl.

In acest context, el a confirmat ca Erste Bank a inaintat o oferta pentru preluarea Bancii Tiriac si este inca interesata de aceasta achizitie in masura in care actionarul principal, omul de afaceri Ion Tiriac, ar renunta la ideea fuziunii cu HVB Bank, aflata in prezent in discutie.

Intre timp, Erste asteapta ca guvernul sa lanseze cat mai curand procedurile de privatizare a CEC, chiar pana la inceputul lunii iunie.

Oficialii bancii nu se zgarcesc cu declaratiile belicoase: "Castigarea competitiei pentru CEC este de departe prioritatea noastra strategica. Veti vedea ca suntem foarte bine pregatiti", afirma Manfred Wimmer, seful diviziei de strategie a grupului.

El spune ca Erste va pastra profilul de banca de economii al CEC pentru ca acesta este si specificul istoric al bancii austriece.

"Si Ceska Sporitelna avea un numar mare de clienti, dintre care multi inactivi. Credem ca aceasta va fi principala tinta de atins si la CEC: reactivarea relatiilor cu clientela. Aceasta se poate face prin abordarea fiecarui client in parte, prin oferirea de produse adecvate si mai ales prin servicii de calitate", mai spune Wimmer.

Strategul Erste Bank nu exclude preluarea unui pachet strategic de actiuni ale unei banci mai mici de pe piata romaneasca. El admite insa ca ar fi nevoie de preluarea mai multor asemenea banci pentru a construi o cota de piata solida.

In acelasi timp, Manfred Wimmer atrage atentia asupra faptului ca privatizarea CEC este o urgenta in primul rand spre beneficiul bancii. "Orice intarziere ii poate deteriora situatia, pentru ca CEC nu are active care sa-i mai poata aduce suficiente venituri. Practic, nu are un portofoliu de credite din care sa castige", a afirmat Wimmer. CEC are sume foarte mari depuse la BNR sau plasate in titluri de stat, astfel incat impactul negativ al scaderii dobanzilor este deja vizibil: veniturile s-au injumatatit, in timp ce costurile de baza s-au mentinut.

Guvernul nu a facut nici pana astazi un anunt oficial in privinta ordinii in care vor fi scoase la vanzare CEC si BCR, insa ultimele informatii care au ajuns spre cercurile bancare indica faptul ca mai intai va fi lansat procesul de privatizare a BCR, avand in vedere inclusiv faptul ca pregatirile sunt mai inaintate. In acest context, saptamana aceasta vine in vizita la Bucuresti Alessandro Profumo, presedintele grupului italian UniCredito - unul dintre investitorii cei mai hotarati sa se bata pentru preluarea celei mai mari banci romanesti.

Cat priveste CEC, guvernul nu a adoptat inca nici macar strategia de privatizare, respectiv daca va vinde 51% din actiuni sau mai mult. Conform asteptarilor, un pachet de 8% din actiuni va fi rezervat salariatilor si pensionarilor, dupa modelul de la BCR.

Estimarile privind valoarea de piata a CEC pornesc de la cel putin 600 de milioane de euro, in conditiile in care activele sale valorau la sfarsitul lui 2004 circa 1,4 mld. de euro. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO