Bănci și Asigurări

Euro a coborat sub 38.000 de lei

13.01.2005, 00:00 13



Euro a continuat ieri miscarea de depreciere inceputa marti. Astfel, Banca Nationala a calculat un curs de 37.988 de lei pentru un euro, cu 353 de lei mai putin decat in ziua precedenta. Deprecierea euro totalizeaza astfel, comparativ cu inceputul saptamanii, 705 lei. Dolarul a inregistrat o noua depreciere, cursul coborand pana la 29.006 lei, cu 119 lei mai putin decat cotatia precedenta.



Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 38.075/38.125 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore de tranzactionare au continaut vanzarile de valuta, cotatiile coborand pana la 38.000 de lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut in piata ordine de cumparare, care au determinat o inversare a trendului, cotatiile urcand din nou pana la 38.120 de lei/euro. In jurul pranzului jucatorii au vandut din nou valuta, cotatiile coborand pana la o minima a zilei de 37.900 de lei/euro. Pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare euro s-a mai apreciat, piata inchizandu-se in cotatii de 38.050/38.100 de lei pentru un euro. "Caderea euro a fost stopata de deficitul aparut marti pe piata. Probabil cumpararile de valuta vor continua, conditii in care euro se va mai aprecia usor. Volumele tranzactionate ieri au fost importante, peste media ultimelor zile. A fost o zi activa, piata avand o lichiditate buna", a comentat un dealer.



Volumul cumpararilor de valuta de la clienti a fost marti de 92 de milioane de euro, insa chiar si in aceste conditii piata a inregistrat un deficit de noua milioane de euro. Volumul operatiunilor interbncare a fost de 217 milioane de euro, peste media ultielor zile. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a urcat pana la 319 milioane de euro.



Pe pietele internationale cursul a oscilat ieri intr-o banda ingusta. La deschidere dolarul a inregistrat o apreciere usoara, pana la 1,3090 dolari/euro. Cursul a inceput sa urce insa in a doua parte a zilei, dupa publicare unor date care indicau o crestere a deficitului comercial al SUA in luna noiembrie pana la un nivel record de 60,3 miliarde de dolari. EvolutI a fost alimentata de cresterea cererii pentru petrol si bunuri de consum din import, in timp ce expporturile au scazut.Astfel, dolarul s-a depreciat rapid, cursul urcand pana la inchiderea editiei la 1,3220 dolari/euro.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 16% si 17% pe an. Banca Nationala a intervenit ieri din nou pentru sterilizarea excesului de moneda din piata, absorbind 1.680 de miliarde de lei, in depozite pe o luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO