Bănci și Asigurări

Euro a pierdut ieri 634 de lei pe piata valutara

17.12.2004, 00:00 35

Cursul leu/euro calculat de Banca Nationala a inregistrat ieri o scadere abrupta, de 634 de lei, pana la 38.659 de lei pentru un euro. Dolarul a inregistrat de asemenea o depreciere puternica, insa de mai mica intensitate, alimentata si de evolutia pe pietele internationale. Astfel, dolarul a fost evaluat de banca centrala la 28.872 de lei, cu 530 de lei mai putin decat in ziua anterioara.
Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 39.100/39.150 de lei/euro, sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. Dealerii considera ca aceasta evolutie este determinata de asteptarile pietei privind intarirea leului. De altfel, inca de la inceputul sedintei cotatiile s-au inscris pe un trend descendent, care a foast pastrat pana la inchidere. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 38.370/38.430 de lei/euro, cu aproximativ 1.000 de lei sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. "Piata a fost destul de linistita, daca luam in considerare evolutia cursului. Pe tot parcursul sedintei cotatiile au coborat treptat, fara oscilatii. Ma astept ca vanzarile de valuta sa se mentina in continuare", a apreciat un dealer. Volumele tranzactionate de clienti s-au echilibrat in ultimele sedinte, dupa ce saptamana trecuta piata inregistrase deficite zilnice importante.
"Volumele tranzactionate ieri au fost substantiale. Probabil vom vedea un excedent mare de valuta pe clineti, dupa echilibrarea din zilele anterioare. In continuare este posibil sa vedem noi aprecieri ale leului, insa este dificil de prognozat o evolutiea cursului, in conditiile in care avem o volatilitate a pietei de 1.000 de lei pe zi. Pana la sfarsitul anului, euro poate fi oriunde intre 37.500 si 39.000 de lei", a apreciat dealerul unei alte banci. In acest context, o noua interventie a bancii centrale pana la sfarsitul anului pare improbabila, mai spun dealerii, dupa ce BNR a intrat pe piata pentru a impiedica deprecierea euro sub 36.700 de lei.
Vanzarile substantiale de valuta din ultimele zile au fost alimentate, portivit jucatorilor, de volumele mai mari tranzactionate de populatie la casele de schimb, odata cu reasezarea spreadurilor, care crescusera simtitor dupa interventia bancii centrale.
Piata a inregistrat miercuri un excedent de un milion de euro, pe fondul unor cumparari de la clienti de 122 de milioane de euro. Volumul total al operatiunilor a fost de 143 de milioane de euro, aproape de media ultimelor sedinte.
Pe pietele internationale dolarul a continuat sa se deprecieze fata de euro, cursul urcand pana la o maxima de 1,3420 dolari/euro. Pana la inchiderea editiei dolarul recuperase o parte din depriere, cursul coborand pana la 1,3390 dolari/euro. Analistii considera ca deprecierea monedei americane va continua, primul prag important de rezistenta fiind la 1,35 dolari/euro.
liviu.chiriu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO