Bănci și Asigurări

Euro a sarit cu 1,7% fata de leu, pe o piata cu lichiditate redusa

28.12.2007, 19:43 19

Euro a facut ieri un salt spectaculos, de 1,7%, revenind la niveluri de 3,54 lei, dupa ce in apropierea Sarbatorilor cursul coborase rapid. BNR a calculat un curs de 3,5282 lei pentru un euro, cu 6,09 bani peste cel anuntat la inceputul saptamanii. Dolarul a urcat cu 2,41 bani, pana la 2,4327 lei.
"Este o corectie normala, dupa aprecierea aberanta a leului de saptamana trecuta. Nu exista in prezent motive pentru care cursul sa coboare sub 3,52 lei pentru un euro, dar nici nu ar trebui sa depaseasca 3,57 lei pentru un euro", considera Dragos Balaci, dealerul-sef al ABN Amro Bank.
Cotatiile au inceput sa urce la Bucuresti inca de la primele ore de tranzactionare, in conditiile in care ordinele de cumparare de valuta nu si-au gasit contrapartida la vanzare. Volumele tranzactionate in sedinta de ieri au fost insa reduse, de ordinul zecilor de milioane de euro. Piata s-a dechis ieri in cotatii de 3,5 lei pentru un euro, iar maximul zilei, de 3,54 lei/euro, a fost atins dupa anuntarea cursului oficial.
In sedinta de tranzactionare de luni cotatiile coborasera pana la un minim de 3,45 lei pentru un euro, pe fondul vanzarilor mari de valuta din partea companiilor locale, dar si al cresterii remiterilor.
Analistii avertizau de altfel inca de saptamana trecuta ca orice tendinta de apreciere semnificativa a leului nu poate fi decat de scurta durata, intrucat fundamentele economice (cresterea rapida a deficitului extern si a indatorarii externe) justifica inca o corectie de curs. De altfel, majoritatea opiniilor converg spre o depreciere a leului in prima parte a anului viitor, cursul urmand sa depaseasca nivelul de 3,6 lei pentru un euro.
Pe piata monetara dobanzile la plasamentele pe termen scurt se mentin la niveluri de 7,5%-8% pe an. La inceputul saptamanii, BNR a atras depozite pe doua saptamani in valoare de 835 de milioane de lei de la cinci banci comerciale. Ultima licitatie pentru sterilizarea excesului de lichiditati de pe piata este programata pentru 28 decembrie, care este si ultima zi bancara din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO