Bănci și Asigurări

Euro coboara cu pasi mici

20.10.2005, 19:47 12

Euro a inregistrat o depreciere usoara in fata leului ieri, dupa ce piata valutara a ramas putin lichida.

Banca centrala a calculat un curs de 3,5979 lei, cu 0,0004 unitati mai putin decat in ziua anterioara. Aceasta a fost a patra sedinta consecutiva in care euro a inregistrat deprecieri in fata leului. Dolarul a reusit in schimb sa se aprecieze, castigand 0,0010 unitati, pana la 3,0112 lei.

Piata valutara a ramas calma, iar lichiditatea scazuta, in conditile in care, spun dealerii, ordinele de cumparare sunt echilibrate cu cele de vanzare, la cotatii de 3,59-3,6 lei pentru un euro.

Piata s-a deshcis ieri in cotatii de 3,5950/3,6 lei pentru un euro. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand pana la o minima a zilei de 3,5910/3,5950 lei pentru un euro. Ulterior au aparut ordinele de cumparare, care au dus euro pana la un nivel maxim de 3,5990/3,6040 lei. De la acest nivel tendinta s-a inversat din nou, cotatiile coborand pana la 3,5960/3,6010 lei pentru un euro la inchiderea pietei.

"Piata pare in echilibru la aceste cotatii. Sentimentul este inca de depreciere a monedei locale, fiind in vizor cotatii de 3,65 lei pentru un euro. Volumele sunt insa reduse, dupa ce volatilitatea redusa a stins si apetitul pentru tranzactionare", a apreciat un dealer.

Pe termen mai lung, dealerii se asteapta insa ca euro sa se consolideze sub nivelul suport de 3,6 lei, pana la sfarsitul anului.

Vanzarile de valuta catre clienti au totalizat marti 195 de milioane de euro, depasind cumpararile de la acestia cu 21 de milioane de euro. Desi piata a inregistrat in ultimele sedinte deficite substantiale, cel putin potrivit datelor bancii centrale, acestea nu au pus presiune asupra cursului. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 169 de milioane de euro, in crestere fata de zilele precedente.

Stabilitatea cursului din ultimele zile a stins si interesul investitorilor pentru instrumentele de acoperire a riscului valutar. Pe piata de la Sibiu nu s-au mai tranzactionat contracte futures leu/euro, conditii in care moneda unica a ramas cotata la 3,6011 lei pentru sfarsitul anului.

Pe pietele internatioanle dolarul nu a mai reusit sa marcheze aprecieri semnificative in fata euro, cotatiile osciland in jurul valorii de 1,1950 dolari pentru un euro.

Pe piata monetara dobanzile se mentin la minimele istorice de 0,5% -3% pe an pentru depozitele pe o zi, pe fondul mentinerii surplusului de lichiditati. Banca centrala nu a organizat ieri operatiuni open-market pe baze multilaterale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO