Bănci și Asigurări

Euro coboara in liniste la 3,5 lei

Euro coboara in liniste la 3,5 lei
14.09.2006, 19:35 12

Euro a coborat ieri la aproape 3,5 lei, cel mai scazut nivel de la jumatatea lunii mai, dupa o miscare de depreciere care s-a intins deja pe patru zile. Scaderea cotatiilor a fost alimentata mai mult de vanzarile de valuta ale clientilor locali, in timp ce jucatorii straini nu arata interes pentru tranzactionare.
BNR a calculat un curs de 3,5050 lei pentru un euro, cu 1,23 bani sub nivelul din ziua anterioara. De joia trecuta, cand a inceput miscarea de depreciere, euro a pierdut 2,13 bani, respectiv 0,6% in fata leului. Dolarul a inregistrat ieri o depreciere usoara, pierzand 0,5 bani, pana la 2,7623 lei.
Pe piata valutara de la Bucuresti, euro a coborat de la 3,51/3,515 lei, la inceputul sedintei de tranzactionare, pana la 3,5/3,5050 lei, la inchiderea pietei. Desi nivelul de 3,5 lei a fost considerat mult timp un nivel suport important, scaderea cotatiilor nu a atras ordine de cumparare, nici din partea clientilor locali, nici a strainilor. De altfel, scaderea cotatiilor a survenit pe fondul unei piete calme, cu volume reduse de tranzactionare.
"In principiu nu mai este o piata de directie clara. Chiar daca euro sparge nivelul suport de 3,5 lei, asta nu inseama ca vom vedea o cursa spre 3,4 lei", a comentat dealerul unei banci. El spune ca pe piata au fost ordine mixte, atat de la clienti locali, cat si de la straini, insa vanzarile nete au dus la scaderea cotatiilor.
"Este posibil sa vedem euro la 3,49 lei sau chiar la 3,485 lei, dar nu cred ca o sa ramana mult timp la aceste niveluri. Miscarea de depreciere a euro pare destul de limitata", a comentat dealerul unei alte banci.
In mod traditional ultimele luni ale anului aduc o depreciere a leului, in conditiile in care cererea mai mare de valuta a importatorilor pune presiune pe curs. Asteptarile analistilor sunt insa impartite in ceea ce priveste evolutia cursului la acest sfarsit de an, prognozele mergand de la 3,45 lei pentru un euro pana la 3,64 lei pentru un euro, potrivit unui sondaj realizat la inceputul lunii de ZF.
In mai si iunie, cursul a urcat puternic, ajungand la aproape 3,64 lei pentru un euro, pe fondul unor iesiri importante de capitaluri speculative. Atunci, piata locala a fost afectata de o miscare globala a capitalurilor, investitorii cautand plasamente mai sigure, pe fondul unei aversiuni fata de expunerile cu un risc ridicat.
Leul nu a mai reusit sa recupereze terenul pierdut in fata euro pe parcursul lunilor de vara, in conditiile in care remiterile romanilor plecati la munca in strainatate au fost mai mici decat in anii precedenti, iar jucatorii straini au profitat de fiecare scadere a cotatiilor pentru a-si inchide pozitiile deschise la niveluri mai inalte. De la sfarsitul lui iulie, euro a oscilat intr-o banda ingusta, intre 3,51 si 3,54 lei, fiind limitat de remiteri si de cumpararile strainilor. Scaderea actuala survine pe fondul inactivitatii nerezidentilor, in timp ce clientii locali au preponderent ordine de vanzare de valuta, in ciuda deficitului comercial semnificativ.
Desi contul de capital a fost liberalizat complet de la inceputul acestei luni, nerezindetii nu s-au aratat interesati pana acum de piata locala, in ciuda nivelului relativ ridicat al dobanzilor.
BNR mentine un control atent al lichiditatilor de pe piata monetara, pentru a preveni noi scaderi de dobanzi. In aceste conditii, dobanzile la depozitele pe o zi oscileaza intre 8,4% si 9% pe an, incadrand nivelul dobanzii de politica monetara. BNR a anuntat ieri o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit la trei luni de 1,5 miliarde de lei, dupa ce la inceputul saptamanii a atras depozite la o luna de 1,2 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO