Bănci și Asigurări

Euro coboara la 3,12 lei pe o piata calma

Euro coboara la 3,12 lei pe o piata calma
25.07.2007, 17:25 14

Leul continua sa castige teren in fata euro, pe fondul unei piete calme cu volume moderate de tranzactionare.
BNR a calculat ieri un curs de 3,1204 lei pentru un euro, cu 0,87 bani mai putin decat in ziua precedenta. Euro a coborat o singura data anul acesta sub acest nivel, atingand un minim al ultimilor cinci ani de 3,1112 lei, la inceputul lui iulie. Dolarul a pierdut 0,9 bani la cursul oficial, coborand la 2,2585 lei.
"Nu am vazut cumparari suspecte de valuta in sedinta de ieri, insa BNR ar putea sa intervina pe piata in zilele urmatoare pentru a opri scaderea cotatiilor", a comentat un dealer.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 3,1255/3,1275 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din sedinta de luni.
Pe parcursul zilei euro a coborat pana la un minim de 3,1170/3,1180 lei, pe fondul unor vanzari mai importante de valuta. Spre sfarsitul zilei au aparut in piata interese de cumparare de valuta, astfel ca euro a recuperat o parte din terenul pierdut. Piata s-a inchis in cotatii de 3,1210/3,1230 lei pentru un euro.
Si monedele de pe pietele emergente vecine au inregistrat ieri aprecieri usoare in fata euro. La inceputul acestei luni euro a coborat pe piata interbancara pana la un minim de 3,09 lei. Atunci insa au aparut ordine importante de cumparare de valuta din partea unei banci locale, iar majoritatea analistilor au considerat ca in spatele acestor ordine a fost chiar banca centrala, care a dorit sa opreasca scaderea cotatiilor.
De altfel, aceeasi banca locala a cumparat ulterior valuta agresiv de fiecare data cand cotatiile amenintau sa coboare spre 3,1 lei. Acum, analistii considera ca BNR ar putea sa incerce sa mentina cursul peste nivelul de 3,1250 lei pentru un euro.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au revenit la niveluri de 6%-7% pe an, odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. BNR a atras la inceputul saptamanii depozite pe doua saptamani de 2 miliarde de lei, absorbind aproape integral ofertele bancilor comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO