Bănci și Asigurări

Euro coboara la 3,3 lei, un nou minim al ultimilor ani

09.05.2007, 17:15 14

Euro a coborat la un nou minim al ultimilor ani la cursul oficial, dupa ce pe piata valutara de la Bucuresti cotatiile s-au stabilizat sub nivelul de 3,31 lei pentru un euro.
BNR a calculat un curs de 3,3060 lei pentru un euro, cu 0,58 bani mai putin decat in ziua precedenta.
Astfel, euro a coborat la cel mai scazut nivel de la sfarsitul lui octombrie 2002. In ultimele luni cursul a stationat la niveluri foarte scazute, nemaiintalnite din toamna anului 2002. Dolarul a urcat ieri cu 0,14 bani la cursul oficial, pana la 2,4351 lei.
Aprecierea leului survine pe fondul unui sentiment regional pozitiv, si zlotul polonez aflandu-se in prezent la maximele ultimilor ani. Pe de alta parte, dobanzile pe piata monetara au stationat in ultimele saptamani la niveluri foarte inalte, pe fondul lipsei de lichiditati, ceea ce face leul un plasament mai atractiv pentru speculatori.
"Cat timp dobanzile pe piata monetara se mentin la niveluri ridicate este foarte putin probabil sa asistam la cresteri de curs. Chiar daca mai vedem oscilatii de unul-doi bani pe fondul marcarilor de profit, acestea au loc pe un trend de scadere", comenteaza Dragos Balaci, dealer sef la ABN Amro Bank.
Pe piata monetara dobanzile pentru scadentele scurte au urcat ieri din nou la 17%-19% pe an, pe fondul lipsei de lichiditati. Tensiunea se atenuase la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce BNR a injectat lichiditate in piata, insa fondurile au fost deja absorbite. La sfarsitul saptamanii vor ajunge la scadenta depozite semnificative atrase anterior de BNR, astfel ca dobanzile ar putea sa coboare.
Jucatorii straini au fost atrasi de dobanzile ridicate, iar cotatiile pe piata valutara au coborat inca de la primele ore de tranzactionare la 3,3070 lei pentru un euro, fata de niveluri de putin peste 3,31 lei/euro in sedinta de luni. La sfarsitul zilei euro era tranzactionat la 3,3045/3,3055 lei. Pragul psihologic de 3,3 lei a fost deja testat in mai multe randuri pe piata valutara, prima data cotatiile coborand la acest nivel la sfarsitul lui aprilie. Atunci cotatiile si-au revenit brusc, unii dealeri suspectand o interventie a BNR. Oficialii bancii centrale au negat insa prezenta pe piata valutara in acea zi. Ulterior cotatiile au reluat coborarea, osciland in ultimele zile intre 3,3-3,32 lei.
Si celelalte monede de pe pietele emergente din regiune au fost relativ stabile in ultimele zile. Pe piata poloneza euro a fost cotat la 3,75 zloti, in timp ce la Budapesta cotatiile au oscilat in jurul nivelului 245 forinti/euro. Investitorii straini sunt momentan in expectativa, in conditiile in care la sfarsitul saptamanii Banca Centrala a Statelor Unite are programata o sedinta pe probleme de politica monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO