Bănci și Asigurări

Euro coboara sub pragul de 37.000 de lei

09.02.2005, 00:00 17



Euro a pierdut ieri 308 lei, cursul sau coborand sub pragul de 37.000 de lei. Banca Nationala a calculat un curs de 36.975 de lei pentru un euro. Acesta este cel mai scazut nivel atins de euro din august 2003.



Dolarul a reusit insa o apreciere usoara, castigand 19 lei, pana la un curs de 29.016 lei, stimulat de evolutia pe pietele internationale.



Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 37.100/37.150 de lei pentru un euro, sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele minute ale sedintei de tranzactionare au aparut ordine de vanzare, cotatiile coborand pana la 37.050/37.100 de lei pentru un euro. Ulterior au aparut in piata ordine de cumparare, cotatiile urcand treptat pana la o maxima de 37.200/37.250 de lei pentru un euro. De la acest nivel trendul s-a inversat, euro depreciindu-se treptat pana la sfarsitul sedintei. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 36.900/36.950 de lei pentru un euro. "Pe parcursul zilei s-a tranzactionat cu precautie, majoritatea jucatorilor temandu-se de o interventie a BNR. Spre sfarsitul sedintei au aparut in piata ordine mai mari de vanzare, cel mai probabil generate de clienti. In zilele urmatoare piata va fi in continuare retinuta, mentinanadu-se posibilitatea unei interventii a BNR. Volumele trnazactionate au ramas la nivelul zilelor precedente", a comentat un dealer.



Piata a fost echilibrata marti, volumul cumpararilor de valuta fiind egal cu cel al vanzarilor catre clienti, la 109 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 136 de milioane de euro, usor peste media ultimelor sedinte. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 246 de milioane de euro, in crestere fata de zilele anterioare.



Pe pietele internationale dolarul a inregistrat noi aprecieri fata de euro. Cursul a coborat pana la 1,2750 de dolari pentru un euro, cotatiile osicland intr-o banda ingusta pe tot parcursul zilei. Aprecierea dolarului a fost alimentata de majorarea dobanzii de interventie a Bancii Federale a Statelor Unite, cat si de declaratiile optimiste ale unor oficiali americani privind reducerea deficitelor din economie.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 7% si 8% pe an. Banca centrala nu a intervenit pentru sterilizarea excesului de moneda, conditii in care piata ramane in continuare foarte lichida. Dealerii apreciaza ca in contextul in care politica bancii centrale nu se va schimba in perioada urmatoare, sper sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii am putea sa asistam la o noua prabusire a dobanzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO