Bănci și Asigurări

Euro creste incet, dar sigur

15.12.2005, 19:24 9

Euro a continuat sa se intareasca in fata leului, pentru a treia zi consecutiv, sustinut de ordinele mai mari de cumparare. Banca Nationala a calculat un curs de 3,6533 lei pentru un euro, cu 0,0076 de unitati mai mult decat in ziua precedenta.

Dolarul a pierdut ieri 0,0171 unitati, pana la 3,0397 lei. Aceasta a fost a cincea zi consecutiva de depreciere pentru dolar, care urmeaza astfel evolutia de pe pietele internationale, unde pierde teren in fata euro.

Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 3,6440/3,6490 lei pentru un euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua anterioara. In prima parte a sedintei de tranzactionare euro s-a intarit pana la un maxim al zilei de 3,6520/3,6570 lei. De la acest nivel au aparut in piata ordine de vanzare de valuta, iar cotatiile au coborat pana la 3,6450/3,6500 lei pentru un euro, la inchiderea pietei.

"Volumele tranzactionate au fost sub media ultimelor zile, iar piata a fost destul de linistita", a declarat un dealer. Cererea de valuta a importatorilor, la care se adauga si ordinele investitorilor nerezidenti care isi marcheaza profitul inainte de finalul anului, depaseste oferta, chiar si pe fondul cresterii remiterilor muncitorilor romani din strainatate. Dealerii spun ca o parte din aceste intrari nu mai apar pe casele de schimb, ci direct in conturi bancare, in conditiile in care clientii au capatat experienta.

Piata a inregistrat marti un nou deficit important, de 39 de milioane de euro, dupa ce vanzarile de valuta catre clienti au urcat la 499 de milioane de euro, unul dintre cele mai inalte niveluri atinse in ultimele luni. Volumul operatiunilor interbancare a urcat doar usor, pana la 109 milioane de euro.

In ultimele sapte sedinte piata a inregistrat un deficit mediu zilnic de 17 milioane de euro, pe fondul unor volume de tranzactionare cu clientii - atat cumparare, cat si vanzare - de peste 400 de milioane de euro, zilnic.

De la inceputul lunii volumele tranzactionate au marcat o crestere semnificativa, fata de o medie de 260-270 de milioane de euro, in noiembrie.

Pe piata de la Sibiu euro este cotat pentru sfarsitul anului la 3,6456 lei, sub cursul oficial, in conditiile in care brokerii se asteapta ca leul sa se mai intareasca in perioada urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO