Bănci și Asigurări

Euro, din nou spre 3,6 lei

Euro, din nou spre 3,6 lei
20.07.2006, 19:19 14

Euro a revenit ieri pe crestere, dupa cateva zile in care pierduse usor teren in fata leului.
BNR a calculat un curs de 3,5942 lei pentru un euro, cu 0,89 bani peste nivelul din ziua anterioara. Dolarul a castigat 0,97 bani, urcand pana la 2,8743 lei.
Pe piata valutara cotatiile au urcat oscilat intr-o banda ingusta in cea mai mare parte a zilei, inainte de a urca din nou peste pragul de 3,6 lei/euro, spre sfarsitul sedintei de tranzactionare.
"S-a lucrat mai mult decat in zilele precedente, insa volumele nu au fost semnificative. Cresterea cotatiilor a aparut pe fondul predominantei ordinelor de cumparare", a comentat un dealer.
Paita s-a deschis ieri in cotatii de 3,5830/3,5880 lei pentru un euro. In primele ore de tranzactionare cursul a oscilat intr-o banda ingusta, ordinele de cumparare, respectiv de vanzare de valuta fiind echilibrate. In a doua parte a zilei au aparut in piata ordine de cumparare, care au determinat cresterea treptata a cotatiilor pana la 3,5960/3,6010 lei pentru un euro. De data aceasta piata locala nu s-a mai miscat unitar cu celelalte piete din regiune. Atat zlotul polonez, cat si forintul maghiar si lira turceasca au marcat intariri in fata euro.
Piata a fost echilibrata luni, cumpararile de valuta de la clienti depasind vanzarile catre acestia cu un milion, la un total de 256 de mil. euro.
Volumul operatiunilor interbancare a coborat sensibil fata de zilele precedente, pana la 105 mil. euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 361 mil. euro.
Pe pietele internationale moneda americana a continuat sa castige teren in fata euro, cotatiile coborand pana la 1,2476 dolari pentru un euro.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au oscilat in continuare la niveluri scazute, intre 1% si 3% pe an, pe fondul mentinerii excesului de lichiditate.
Dealerii spun ca situatia s-ar putea mentine cel putin pana la inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, care va avea loc lunea viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO