Bănci și Asigurări

Euro este tot mai nervos: la un pas de pragul de 4,3 lei. Cum comentati?

15.09.2009, 00:00 26

Euro mai are doar un pas de facut pana la pragul de 4,3 lei,dupa ce ieri pe piata valutara interbancara a atins un maxim de4,2870 lei, inainte ca piata sa intre intr-o corectie usoara.

Cursul nu a mai urcat la niveluri atat de ridicate din martie,cand pietele financiare internationale erau in fierbere.

"Dupa ce a avut cea mai rapida crestere economica dintre tariledin regiune in 2008, Romania se confrunta acum cu cea mai puternicarecesiune. In plus, deficitul bugetar este in crestere, iarperspectivele sunt incerte, in conditiile in care Guvernul continuasa dezbata pe tema reducerii cheltuielilor bugetare", spuneCatalina Molnar, senior economist al RBS Bank Romania. Ea vede eurola 4,3 luna aceasta si 4,35 lei in octombrie.

Singurul sprijin pentru leu vine din partea Bancii Nationale, acarei rezerva valutara se apropie de 28 de miliarde de euro,permitandu-i astfel sa contracareze presiunile de depreciere amonedei. Pe de alta parte, in conditiile in care cursul de la 1octombrie este luat ca referinta pentru calculul accizelor in 2010,un euro mai puternic in aceasta perioada ar avantaja veniturilebugetare la anul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO