Bănci și Asigurări

Euro forţează pragul de 4,4 lei, iar dobânzile la lei s-au stabilizat sub 6%

Euro forţează pragul de 4,4 lei, iar dobânzile la lei s-au stabilizat sub 6%

Foto Shutterstock

Autor: Stefan Musgociu

27.02.2013, 00:02 435

Cursul de schimb a încheiat şedinţa de ieri în creştere cu peste un ban, la 4,3825-4,3850 lei/euro, într-o piaţă cu volume de tranzacţionare în media şedinţelor anterioare şi în care leul a urmat linia monedelor statelor din regiune.

Scăderea monedelor statelor din regiune a fost determinată de deprecierea euro în raport cu dolarul în timpul serii, pe fondul unor aşteptări pesimiste ale jucătorilor de pe pieţele internaţionale în urma alegerilor legislative din Italia. Cursul leu/euro a depăşit nivelul de 4,38 lei/euro încă de la deschiderea şedinţei interbancare de ieri şi a ajuns până la un nivel maxim al zilei de 4,3870 lei/euro.

Analiştii ING Bank menţionează, într-o notă, că tendinţa de depreciere a leului ar putea fi limitată de intrări suplimentare de fluxuri străine înaintea includerii oficiale de vineri a obligaţiunilor de stat în lei într-un indice important al pieţelor emergente.

Analiştii se aşteaptă, însă, ca rata de schimb să se îndrepte spre 4,4 lei/euro în viitorul apropiat. Cursul de referinţă anunţat marţi de BNR a crescut foarte uşor pentru a doua zi consecutiv şi a ajuns la 4,3816 lei/euro.

Leul s-a depreciat mai vizibil în raport cu dolarul american, cursul de referinţă urcând marţi cu 4,55 bani, la 3,3481 lei/dolar. Dobânzile practicate marţi de bănci pentru sumele atrase şi plasate pe termen de o zi au scăzut uşor şi au ajuns la 5,03%-5,53% pe an, după ce luni au urcat la 5,23%-5,73% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO