Bănci și Asigurări

Euro incearca sa sparga din nou pragul de 4,2 lei

Euro incearca sa sparga din nou pragul de 4,2 lei
18.05.2010, 23:07 19

Leul a pierdut ieri inca 0,7 bani in fata monedei uniceeuropene, referinta BNR urcand la 4,1949 lei/euro, dealeriisuspectand ca banca centrala a intervenit indirect pentru a nu lasacursul sa treaca peste 4,2 lei, avand in vedere ca strainii auvandut agresiv lei.

Sedinta interbancara de marti a fost incheiata la 4,194 - 4,196lei/euro, chiar daca pe parcursul zilei au fost inregistrate sitranzactii peste nivelul de 4,2 lei/euro. "La jumatatea zilei euroa urcat pana la 4,2050 lei, strainii cumparand agresiv valuta. Laacest nivel a intervenit banca centrala, care a acoperit cererea devaluta a strainilor, iar euro a coborat la 4,1950 lei", a comentatdealerul unei banci.

Volumele tranzactionate ieri pe piata interbancara au ramas laun nivel scazut, situandu-se sub media dintr-o zi obisnuita, inconditiile in care investitorii care incearca sa mai speculeze oeventuala crestere a cursului sunt tot mai putini. In acestcontext, analistii spun ca pe termen scurt leul se va mentine lacotatiile actuale.

"Fluctuatiile valutare din ultima perioada au reflectat in mareparte schimbarea sentimentului investitorilor de pe pieteleexterne, dar volatilitatea cursului leu/euro a ramas scazutacomparativ cu celelalte monede din regiune. Consideram ca suntsanse mari ca nivelul actual al cursului leu/euro sa se mentina petermen scurt", se arata intr-o nota a analistilor RaiffeisenBank.

In acelasi timp, dolarul american a pierdut doi bani in fatamonedei nationale, banca centrala afisand un curs de 3,3819lei/dolar. Pe piata interbancara dobanzile la depozitele atrase peo zi s-au situat la 5,06% - 5,56% pe an, sub dobanda de politicamonetara a BNR. Pentru plasamentele la o saptamana, dobanzile auurcat cu o jumatate de punct procentual fata de sedinta anterioara,pana la 5,52% - 6,02% pe an.

"Pe piata interbancara dobanzile sunt in apropierea ratei depolitica monetara, intrucat lichiditatea nu este egal distribuitaintre banci, iar BNR a absorbit o parte din excesul de lei prinoperatiunea de sterilizare de luni", a explicat dealerul uneibanci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO