Bănci și Asigurări

Euro mai bifeaza o zi de apreciere

15.12.2004, 00:00 17

Cursul euro/leu a inregistrat ieri o crestere usoara, de numai 19 lei, pana la 39.405 lei. Aceasta a fost a saptea sedinta consecutiva de apreciere pentru euro, dupa interventia bancii centrale de la inceputul lunii. Dolarul a abandonat trendul de crestere, fiind evaluat de Banca Nationala la 29.602 lei, cu 77 de lei mai putin decat in ziua precedenta.
Pe piata valutara euro incepuse inca de ieri sa se deprecieze usor, iar dealerii apreciaza ca in urmatoarele zile cursul va cobori. Piata s-a deschis ieri in cotatii de 39.300/39.400 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore de tranzactionare cotatiile au urcat, pe fondul cumpararilor de valuta, pana la o maxima a zilei de 39.650/39.750 de lei/euro. De la acest nivel au aparut vanzari de valuta, care au impins cotatiile in jos, pana la 39.350 de lei. De aici euro s-a apreciat din nou, sustinut de cumparari, pana la 39.500 de lei. Spre sfarsitul sedintei de trazanctionare au aparut insa noi ordine de vanzare, cotatiile coborand din nou pana la 39.300/39.400 de lei. "In zilele urmatoare ma astept sa se vanda valuta. ieri piata a inregistrat probabil un usor excedent pe clienti. Pe de alta parte, exista cumparatori de valuta care nu sunt presati de timp si asteapta o scadere a cursului. In aceasta perioada sunt multi clienti care vand valuta pentru a-si achita obligatiile bugetare, asa ca totul depinde de cum se vor acoperi cererea si oferta de valuta. Odata cu scaderea spreadurilor la casele de schimb valutar ar putea sa apara in piata si sume mai mari din remiterile muncitorilor din strainatate", a apreciat un dealer.
Piata a inregistrat luni un deficit substantial, de 21 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 130 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a crescut usor, pana la 183 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 313 milioane de euro.
Pe pietele internationale dolarul si-a continuat deprecierea fata de euro inceputa luni, dupa publicarea unor date referitoare la evolutia vanzarilor pe segmentul de retail in SUA. Cursul a urcat ieri aproape constant de la 1,3260 dolari/euro (la deschidere), pana la 1,3320 dolari/euro. Analistii apreciaza ca moneda americana va continua sa se deprecieze, existand previziuni pentru un curs de 1,34 sau chiar 1,40 dolari/euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o noapte au oscilat intre 17% si 18% pe an. Banca centrala nu a intervenit pentru sterilizarea excedentului de moneda de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO