Bănci și Asigurări

Euro ramane la peste 3,6 lei

18.10.2005, 18:55 11

Leul a inceput saptamana cu o usoara apreciere, atat fata de euro, cat si fata de dolar. Dealerii sunt insa rezervati in privinta unor noi intariri ale leului, pe termen scurt tendinta fiind mai degraba de apreciere a euro.

Banca Nationala a calculat ieri un curs de 3,6123 lei pentru un euro, cu 0,0004 unitati mai mult decat in ziua precedenta. Aceasta a fost a doua sedinta consecutiva in care leul a marcat castiguri usoare, dupa deprecierea soc de saptamana trecuta. Dolarul a inregistrat o pierdere mai mare, de 0,0091 unitati, pana la 3,0009 lei.

Pe piata valutara cotatiile au oscilat din nou intr-o banda ingusta, deasupra nivelului suport de 3,6 lei pentru un euro. Piata s-a deschis ieri in cotatii de 3,6065/3,6115 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de saptamana trecuta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare au predominat ordinele de cumparare, cotatiile urcand pana la un nivel maxim de 3,6145/3,6195 lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut interese de vanzare, trend-ul inversandu-se. Pana la sfarsitul zilei euro a coborat din nou la 3,6075/ 3,6120 lei.

"In prima parte a zilei s-a cumparat mai mult, creandu-se impresia ca cineva ar dori sa duca euro mai sus. Ulterior au aparut ordine de vanzare, care au sters castigul euro din primele ore ale sedintei de tranzactionare. Volumele au fost insa destul de mici pentru o zi de luni. Ma astept sa vedem noi intariri ale euro in zilele urmatoare, dupa ce dobanzile foarte mici de pe piata monetara au erodat interesul pentru leu. Ramane insa de vazut cat de sus poate sa urce cursul", comenteaza un dealer.

Piata a inregistrat vineri un deficit de 9 milioane de euro, dupa ce vanzarile catre clienti au urcat pana la 283 de milioane de euro. In ultima saptamana piata fususe aproape in echilibru, cu vanzari si cumparari zilnice apropiate de 240 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost vineri de 290 mil. euro, depasind cu mult media ultimelor sedinte. Volumul total tranzactionat a ajuns astfel la 573 de milioane de euro.

Pe pietele internationale dolarul a recuperat o parte din terenul pierdut la sfarsitul saptamanii trecute, cotatiile coborand pana la 1,2030 dolari pentru un euro. Analistii se asteapta ca, in eventualitatea in care cursul coboara sub nivelul de 1,2 dolari pentru un euro, moneda americana sa se aprecieze rapid pana la 1,19 dolari/euro, urmatorul nivel suport important.

Pe piata monetara dobanzile oscileaza intre 0,5% si 3% pe an pentru depozitele pe o zi, pe fondul excesului de lichiditate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO